Klart med lokala restriktioner i Kalmar län
Det blev som förväntat. Region Kalmar län inför lokala restriktioner efter samråd mellan Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkaren och länsstyrelsen i Kalmar län. Detta för att om möjligt begränsa smittspridningen.
– Vi har sett hur snabbt det har gått i regioner som ligger lite före oss i smittspridningen och det gör att vi tror att det fortsätter i samma hastighet uppåt om vi inte bryter detta, säger Lisa Labbé Sandelin.
Det som avkrävs av länsborna är att hålla än mer avstånd till andra än tidigare.
– Jag börjar med första rådet som är det viktigaste, säger Labbé Sandelin och fortsätter.
– Undvik att ha fysisk kontakt med någon annan än de som du bor tillsammans med. Den som lever ensam kan gärna ha en liten coronafamilj på några individer som man kan träffa och hjälpa varandra. Det här är en skärpning i kravet att hålla avstånd.
Överhuvudtaget avråds allmänheten från att vistas i inomhusmiljöer där andra befinner sig utom nödvändiga livsmedels- och apotekbesök. Det betyder också att man helst inte ska besöka butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
– Vi ska inte heller ha privata tillställningar, fester och middagar med grannar. Sedan är det så att aktiviteter som inte är medicinskt nödvändiga som fotvård, massage och frisörbesök också måste pausas en tid, säger Labbé Sandelin.
De skärpta allmänna råden i Kalmar län
Undvik fysisk kontakt med andra personer än de du bor med.
Arrangera inte eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
Undvik inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.
Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Exempelvis arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
Källa: Region Kalmar län
Alla som har möjlighet uppmanas också att arbeta hemifrån. Något som inte är möjligt för många.
– Man måste göra det man kan. Verksamheten har också ett ansvar att se över hur det ser ut. På många ställen kan man inte göra mer än man har gjort, säger Labbé Sandelin och utvecklar.
– Arbetsgivaren har ansvaret. De kan vara att se över hur tätt man sitter i fikarummet eller att alla inte äter lunch samtidigt. Man kan ha högertrafik när man möts på jobbet eller symptomkoll på varandra. Då är man kanske mindre benägen att gå till jobbet med symptom.
Vilka effekter av restriktionerna har ni sett från andra regioner?
– Det vi ser i statistiken idag är som hände för en till två veckor sedan. Det tar några dagar från det att man utsatts för smitta till det att man blir sjuk och sedan ytterligare några dagar innan man behöver sjukhusvård. Det innebär att vi inte ser effekt av de allmänna råden förrän om ett par veckor.
Det är just därför Region Kalmar läns råd gäller fyra veckor framåt för att hinna mäta effekten av de lokala restriktionerna.
Kommunerna i länet har också tillsammans kommit fram till en gemensam hållning inom flera områden.
– Bland annat att idrottshallar, öppna förskolor och museer stängs för fysiska besök. Bibliotek och fritidsgårdar stänger som mötesplatser. Detaljer om detta ges av respektive kommun, säger nye landshövdingen Peter Sandwall.
– Vi hoppas att de samlade effekterna av de olika åtgärderna vi gör begränsar smittspridningen.