Annons

De ordnar retreat i mindfulness

När ekorrhjulet snurrar allt snabbare är det lätt att glömma den sköna känslan som infann sig under semestern, men genom mindfulness och mindfulyoga går det att hitta tillbaka till lugnet.
Kleva • Publicerad 4 september 2022
Ann-Sofie Jarnheimer, Inger Engdahl och Malin Kohlberg ligger bakom mindfulnesshelgen på Kollberggården i Kleva.
Ann-Sofie Jarnheimer, Inger Engdahl och Malin Kohlberg ligger bakom mindfulnesshelgen på Kollberggården i Kleva.Foto: Linda Eliasson

Det menar Ann-Sofie Jarnheimer, Inger Engdahl och Malin Kollberg som tillsammans brukar ordna retreat och mindfulnesshelg på Kollberggården i Kleva på södra Öland.

Den 16-19 september är det dags för retreat igen och trion ser fram emot en helg med mindfulness, yoga och stresshantering i fokus.

Annons

– Vi har gjort det här många gånger nu och det har varit otroligt roligt och uppskattat, säger Inger Engdahl.

Under retreaten kommer deltagarna att få träna sig i meditation, mindfulness och yoga och få redskap för bättre fokus, vila och sömn med hjälp av bland annat KBT, kognitiv beteendeterapi.

– Vi jobbar med beteendeförändringar och växlar mellan teori och praktik. Det som är väsentligt för oss är att det vi gör ska vara förankrat i vetenskap, säger Ann-Sofie Jarnheimer.

Trion har olika bakgrunder och det är just mixen av kunskap som är styrkan menar de; Ann-Sofie Jarnheimer är fysioterapeut och psykoterapeut med inriktning på stressrelaterade symptom. Hon är flitigt anlitad föreläsare och utbildare kring psykisk ohälsa. Inger Engdahl har arbetat som chef i Region Kalmar län, är sjuksköterska och professionell mindfulnessinstruktör. Malin Kollberg driver Kollberggården och är yogalärare och mindfulnessinstruktör.

– Mindfulness är ett bra redskap för att må bättre och har hjälpt mig jättemycket. Mindfulness har lärt mig att observera mina tankar och gett mig lite ”utanförperspektiv”. Det har hjälpt mig väldigt mycket vid livskriser att inte bara drunkna i mina egna tankar, säger Malin Kollberg.

Mindfulness behöver inte vara så komplicerat – snarare tvärtom.

– Mindfulness gör att jag tar små pauser, de små stunderna, och bara tar några djupa andetag. Jag tar pauser ibland i kassakön, jag blundar och vänder uppmärksamheten inåt, fortsätter Malin Kollberg.

Vi har alla olika strategier hur vi hanterar svårigheter, men ibland är det lätt att fastna i negativa tankar och då kan man behöva hjälp att bryta spåret.

– Vi tänker cirka 50 000 tankar på en dag, de flesta av dem är omedvetna, men kanske påverkar de oss ändå och mindfulness kan vara ett sätt att ta sig ur autopiloten, menar Inger Engdahl som berättar att hon gör mindfulness varje dag, gärna tidigt på morgonen.

– Problemet är inte att vi har negativa tankar, problemet är att vi lägger ned för lång tid på dem. Vi idisslar. Acceptans är att ge plats åt det som är, oavsett om vi är olyckliga och ledsna, och att fortsätta bete oss som vi vill, fyller Ann-Sofie Jarnheimer i.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons