Annons

Död ved vid slott retar besökare

Det blir som länsstyrelsen vill. De döda almarna vid slottsruinen ska ligga kvar. Detta trots protester från boende och besökare.
Borgholm • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 12 juni 2019
Döda almar har länge varit ett problem i Slottsskogen. Nu låter länsstyrelsen död ved ligga kvar trots risker för spridning.
Döda almar har länge varit ett problem i Slottsskogen. Nu låter länsstyrelsen död ved ligga kvar trots risker för spridning.Foto: Maria Alåsen

Almsjukan slog hårt mot träden i Slottsskogen. Det har gallrats och flera döda träd har tagits ned. De åtgärderna har ingen protesterat mot men det faktum att döda träd lämnas kvar irriterar många.

I april bjöd länsstyrelsen in till ett möte i Borgholm för att diskutera det förslag på skötselplan som de tagit fram för Slottsskogen. Flera Borgholmsbor kom dit för att lyssna och det framgick tydligt att folk var irriterade över hur det ser ut i slänten vid slottsruinen.

Annons

– Det blev tydligt för oss att det som berör mest är högstubbarna och stockarna i slottsbranten, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar län.

Karin Bergman, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen Kalmar.
Karin Bergman, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen Kalmar.Foto: Maria Alåsen

Nu meddelar hon att det har städats lite i branten och det kommer att städas mer men den döda veden ska ligga kvar.

– När det gäller almsjukan som dödat alla almar i branten så är det en svampsjukdom som det inte finns någon bot mot och som inte förhindras av att stubbarna tas bort.

Den döda veden är full av liv i form av svampar, skalbaggar, fladdermöss och fåglar. Länsstyrelsen ser skötselplanen som en åtgärd för att hindra massutrotningen av arter som förutspås av FN:s expertpanel för biologisk mångfald.

– I slutet av veckan fattar länsstyrelsen beslut om den nya skötselplanen för naturreservatet i Slottsskogen. Åtgärderna i den kommer att gynna den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna, de resurser vi är beroende av för vår överlevnad.

Karin Bergman säger att många av de åsikter som kom fram på mötet i Borgholm i april, är åsikter som länsstyrelsen lyssnat på och tagit till sig i arbetet med den nya skötselplanen.

– Vi gick tidigt in med arborister som kapade ned några av stubbarna i slänten och säkrade stockar så att de inte ska komma i rullning. Men det är klart att några ligger kvar och det är för att säkra den biologiska mångfalden.

Hon har förståelse för att åtgärden har väckt många reaktioner.

– Det är väldigt många som tycker att de är hemskt rent estetiskt att det ligger döda träd kvar men med åren så har naturen sin gång och det växer upp nytt.

Länsstyrelsen fattar beslut om den nya skötselplanen inom kort.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons