Annons

Utspelet om Cementa: "Dags att titta på om kommunen ska ta över anläggningen”

Cementas brytningstillstånd är på väg att löpa ut.
Bolaget kommer heller inte att använda Degerhamn vid en kvotering av cement.
– Det är dags att titta på om kommunen ska ta över anläggningen, säger oppositionsrådet Ulrik Brandén (M).
Färjestaden • Publicerad 27 oktober 2021
Moderaternas Ulrik Brandén, Kristdemokraternas Nina Åkesson Nylander och Miljöpartiets Monica Orthagen tycker, tillsammans med Liberalerna, att Mörbylånga kommun bör sätta ner foten i Cementafrågan i Degerhamn.
Moderaternas Ulrik Brandén, Kristdemokraternas Nina Åkesson Nylander och Miljöpartiets Monica Orthagen tycker, tillsammans med Liberalerna, att Mörbylånga kommun bör sätta ner foten i Cementafrågan i Degerhamn.Foto: David Winberg

Cementas tillstånd att bryta kalksten löper ut den 31 oktober och i förra veckan gick bolaget ut med ett pressmeddelande där man sa att man förbereder att cement kan komma att kvoteras utifrån tillgängliga totalvolymer, vecka för vecka, med eventuell start i december. Flera terminaler ska hållas i drift så att kunder kan köpa en andel av sina behov men fabriken i Degerhamn kommer inte att vara en av dem, enligt Ölandsbladet.

– Terminalen i Degerhamn är en av de terminaler som vi inte kommer använda vid en kvotering av cement, sa Cementas vd Magnus Ohlsson till tidningen förra veckan.

Annons

Magnus Ohlsson sa däremot, till Ölandsbladet, att arbetstillfällena i Degerhamn inte är i farozonen.

Samtidigt tycker oppositionen i Mörbylånga kommun att Cementa och Heidelbergkoncernen har kommit till vägs ände på södra Öland.

”Cementa visar klart och tydligt att man inte tänker satsa på anläggningen i Degerhamn.”
Oppositionsrådet Ulrik Brandén (M).

– Det är dags att titta på om kommunen ska ta över Cementas anläggning. Den används redan på en låg nivå och nu är den inte med som en terminal som Cementa prioriterar i sin kvotering av cement. Cementa visar klart och tydligt att man inte tänker satsa på anläggningen i Degerhamn, säger oppositionsrådet Ulrik Brandén (M).

Hur ska kommunen ta över en sådan här anläggning?

– Man får först och främst inleda förhandlingar. Det har hänt förr att kommuner har tagit över fastigheter efter nedlagda industrier. Det finns en efterfrågan efter en sådan här fastighet, en fastighet som vi i oppositionen tycker att kommunen ska ha rådighet över. Som sagt, Heidelbergkoncernen visar att man inte satsar i Degerhamn, de borde ta ansvar för bygden och överlåta den. Det fungerar som en broms på södra Öland.

Är det en fråga som ni kommer att driva hårdare framöver?

– Ja, frågan är med i vårt budgetförslag och vi hoppas få stöd av majoriteten i det här förslaget. Vi behöver nå en bred enighet om vi ska övertyga Heidelberg. Men hittar vi inget samförstånd med majoriteten så kommer vi att driva frågan hårt i valkampanjen ändå, säger Ulrik Brandén.

David WinbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons