Annons

133 års cementhistoria ska inte försvinna obemärkt

Härom dagen skedde sista sprängningen. I mitten av april släcks ugnen. Stängningen av Cementa sker bit för bit.
Degerhamn • Publicerad 19 mars 2019
133 år av cementindustrihistoria ska inte försvinna obemärkt. ”Vi tittar på hur vi ska kunna ha en gemensam avslutning i slutet av april”, säger Jörgen Staflund, fabrikschef på Cementa.
133 år av cementindustrihistoria ska inte försvinna obemärkt. ”Vi tittar på hur vi ska kunna ha en gemensam avslutning i slutet av april”, säger Jörgen Staflund, fabrikschef på Cementa.Foto: Pia Olofsson

Kvarnar och krossar används för sista gången och putsas upp. Det är otroligt mycket som pågår, berättar personalen som också snart försvinner. Det är en omfattande process att lägga ner en fabrik och ta hand om utrustningen så att fabriken ska gå att öppna igen.

– Vi säger att fabriken läggs i malpåse, så är det sagt hela tiden i beslutet. Det ska finnas möjlighet att starta upp igen, säger fabrikschef Jörgen Staflund.

Annons

Går det ens starta upp tillverkningen igen?

– Företaget får ju villkorsändring i tillståndet. Den viktigaste resursen är personalen och det viktiga för att starta upp någonting är att kunna bemanna upp med rätt kompetens och det blir ju svårt sen, säger han.

Det är en 133 år gammal historia som tar slut när tillverkningen av anläggningscement läggs ned i Degerhamn. Det ska inte ske obemärkt, menar Jörgen Staflund.

– Vi tittar på hur vi ska kunna ha en gemensam avslutning, alla vi som varit med, i slutet av april, säger han.

Sex personer blir visserligen kvar för att tillverka mikrocement, en produkt som kanske kan växa, och för att sköta hamnen. Det pågår också diskussioner mellan kommunledningen och Cementa.

– Vi har förhandlingar om hur företaget kan medverka till en positiv omställning på Sydöland, hur vi får till nya arbetstillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

I Degerhamn fanns på 1700-talet ett alunbruk. Här framställdes alun för export till 1880-talet då konkurrensen från stora kemiska fabriker i Europa blev för stor och tillverkningen upphörde, kan man läsa i ”Degerhamn cementfabrik – industri- och kulturhistorisk dokumentation och värdering” av Sven Olof Ahlberg och Lena Knutson Udd från 2011.

Men tillgången på kalksten lockade 1886 det nybildade Ölands cementaktiebolag att bygga en fabrik på platsen. Att det fanns en bra hamn i Degerhamn bidrog också. Den nya fabriken stod klar 1888.

Läs mer här:

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons