Birgitta Hultman: Världsarv – något att samla på
Det senaste var förra sommaren i och med ett stopp vid radiostationen Grimeton i Halland, med sin radda av höga långvågssändare.
Ett världsarv är ett område som FN-organet Unesco utsett som helt enastående och särskilt viktigt för hela mänskligheten. Det är stora ord, och i hela världen finns det drygt 1 100 världsarv i 167 länder. För 20 år sedan kom Södra Ölands odlingslandskap med på den exklusiva listan.
Då bodde både min syster och min bror i varsitt världsarv, Tanum och Karlskrona, så det kändes surt att Torslunda, där jag bor, hamnade precis norr om gränsen till Ölands nya raritet.
Ett av Sveriges 15 världsarv
Drottningholms slott, Birka, Engelsbergs bruk, hällristningsområdet i Tanum, Skogskyrkogården i Stockholm, Visby, Laponia, Gammelstads kyrkstad i Luleå, Karlskrona, Södra Ölands odlingslandskap, Höga kusten i Ångermanland, Falun och Kopparbergslagen, Grimeton radiostation, Struves meridianbåge, Hälsingegårdarna.
Södra Ölands odlingslandskap blev världsarv 2000. Det omfattar drygt 56 000 hektar och innehåller åkerjord, betade marker, byar, fornborgar och vattenområden.
Så här löd motiveringen: ”Södra Ölands landskap är präglat av dess långa kulturhistoria och anpassningen till de naturliga förutsättningarna i form av platsens geologi och topografi. Södra Öland är ett unikt exempel på mänsklig bosättning där de olika landskapstyperna på en enskild ö tagits till vara på ett optimalt sätt.”
Coronapandemin sätter effektivt stopp för ett officiellt jubileum i år, men kanske kan alla nedstängda evenemang i stället locka sommarbesökarna ut i naturen.
För världsarvet på södra Öland utgörs inte av monument eller byggnader, utan landskapet som helhet. Södra Ölands odlingslandskap beskrivs som "människans samspel med naturen genom århundradena". Lite svårtgripbart, men fascinerande.
För att försöka göra det något tydligare gjorde Barfota en rundtur, från Vickleby i väster till Gårdby i öster, via södra udden. Här är lite av allt spännande som vi hittade.