Annons

Hon återvänder till vården för att möta coronakrisen

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.
Nu är hon tillbaka för att möta en annalkande coronastorm.
– Det är nu jag känner att jag kan göra nytta.
KALMAR • Publicerad 29 mars 2020 • Uppdaterad 30 mars 2020
Andrea Berg arbetar i corona-teamet på Kalmar länssjukhus.
Andrea Berg arbetar i corona-teamet på Kalmar länssjukhus.Foto: Privat

Det har snart gått ett år sedan Andrea Berg, 48, lämnade jobbet som sjuksköterska på länssjukhuset. Hon ville få nya perspektiv och testa något annat.

På lördagen var hon tillbaka och gick rakt in i det så kallade corona-teamet som har i uppgift att ta emot potentiellt smittade patienter.

Annons

– Det kändes så självklart. Det är här jag ska vara nu, det är den här kunskapen jag har. Jag behövs dels för att avlasta kollegor som får arbeta dygnet runt för att folk är sjuka och dels för att vi behöver stärka upp, säger hon.

Tillsammans med ytterligare en sköterska möter hon patienterna vid en särskild ingång på sjukhuset för att ta prover och göra kontroller. Är personen riktigt dålig tas den till ett speciellt akutrum som står förberett.

– Vi tar dagligen emot sådana som har symptom eller som har varit tillsammans med smittade människor. Nu hanterar vi alla med influensasymptom som misstänkta coronafall. Det är bättre att vi tar i lite extra än tvärtom, vi vill ju inte få ut smittan på sjukhuset.

Kontakten med möjliga coronapatienter ställer nya krav. Bland annat på skyddsutrustning som visir och munskydd. Andrea Berg berättar hur hon under ett besök hinner bli genomsvettig under masken.

– Det ser ut som att man har ett helt smörpaket insmort runt munnen när man är färdig med en patient, det gäller att fylla på med vatten.

Andrea Berg utanför tältet som satts upp utanför länssjukhuset. Där ska potentiella coronapatienter kunna tas emot framöver. "Än har inte tälten börjat användas, det behövs mer personal till det”, säger Andrea Berg.
Andrea Berg utanför tältet som satts upp utanför länssjukhuset. Där ska potentiella coronapatienter kunna tas emot framöver. "Än har inte tälten börjat användas, det behövs mer personal till det”, säger Andrea Berg.Foto: Privat

Flera larm har den senaste tiden kommit från vården om att det är brist på just skyddsutrusning. Andrea Berg säger att hon känner sig trygg i nuläget, men att hon är osäker inför framtiden.

– Det är klart att alla här funderar på om det kan ta slut och vad som händer då.

Hon blir samtidigt ständigt positivt överraskad av företag och organisationer som vill hjälpa till i krisen.

– Det dyker hela tiden upp nya märken på utrustningen eftersom vi får leveranser från olika håll. Det är så många som vill bistå. I går svängde en bil med hantverkare förbi oss, vevade ner rutan och frågade om vi ville ha två flaskor handsprit. Det är häftigt.

Andrea Berg upplever också att det finns en förståelse för situationen bland de som kommer till sjukhuset. Hon berättar att exempelvis anhöriga, på ett annat sätt än tidigare, accepterar att de inte kan följa med in.

Annons

– Generellt har vi också ett lägre inflöde, de som kommer hit är de som verkligen behöver vara här.

I veckan avled den första patienten i Kalmar län i covid-19 och det stod klart att det råder allmän smittspridning i åtminstone delar av länet. Allt talar för att Andrea Berg och hennes kollegor snart kommer att få betydligt mer att göra.

Hon berättar att det stora samtalsämnet inom personalen handlar om påsken. Kommer många människor resa till länet? Hur kommer det att påverka situationen?

Hur känner du själv när du tänker på vad som kan vänta när allt fler blir smittade?

– Mina kollegor på akuten har gjort ett enormt bra förberedelsejobb med bland annat flöden och logistik. Den dag det verkligen drar igång har vi ganska bra koll, det känns tryggt. Finns det bara tillräckligt med skyddsmaterial och personal kommer det här att fungera.

När hon beslutade sig för att återvända till vården frågade en tidigare kollega hur hon ens vågade sätta sin fot på sjukhuset med tanke på viruset. Andrea Berg säger att hon inte är rädd att bli smittad eftersom hon är ung, frisk och utan riskfaktorer.

– Samtidigt måste jag också hela tiden tänka på min säkerhet, händer det mig något drabbar det indirekt även patienten. För egen del är jag inte orolig så länge vi har de förutsättningar vi har nu, men det kan ju förändras.

Efter den första dagen tillbaka på sjukhuset ska hon nu arbeta ytterligare åtta i sträck innan det första jobbpasset är över.

Sedan Region Kalmar län gick ut och efterlyste extraarbetare till vården har gensvaret varit stort. Andrea Berg hoppas att ännu fler ska ansluta. Det kommer att behövas.

Hur mår ni som arbetar på länssjukhuset nu?

Annons

– Det är olika beroende på vilken kompetens man har. Vissa har jobbat väldigt mycket och intensivt, framför allt med förberedelser. Men jag tror ändå att folk är väldigt positiva fortfarande och redo att kavla upp ärmarna ett tag till, säger Andrea Berg.

Vet du någon som valt att gå in och stötta sjukvården under coronakrisen?

Tipsa gärna oss på webb@barometern.se

LÄS MER:

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons