Annons

”Superviktig” och ”förnedrande” – så tycker föreningarna om arenautredningen

I september väntas politikerna fatta beslut om idrottsinvesteringar på 788 miljoner kronor.
Den största delen är en ny hockeyarena för över en halv miljard.
Men även andra idrotter berörs och av föreningarna får förslagen både ris och ros.
Oskarshamn • Publicerad 12 augusti 2024

Den 9 september väntas politikerna i kommunfullmäktige fatta beslut om ett eventuellt arenabygge.

Om politikerna säger ja får IK Oskarshamn en nya arena men också en årlig hyra på över nio miljoner kronor.

Annons

Men det är fler än IKO som berörs. Även andra föreningar berörs. Tennishallen och squashbanorna ska rivas och ersättas av ett nytt racketcenter i Ernemar. Friidrottens kastplan flyttas till Fredriksberg och i utredningen ingår också att ridklubbens anläggning ska uppdateras.

Oskarshamns-Tidningen har frågat de berörda föreningarna hur de ser på arenautredningens förslag.

Fakta

Arenautredningen i korthet

En ny arena byggs där tennishallen ligger i dag, kostnad: 545 miljoner kronor.

Ett nytt racketcenter byggs i Ernemar, kostnad: 157,5 miljoner kronor.

Ombyggnad av Be-Ge Hockey center och idrottsparken, bland annat ny belysning på fotbollsplanen, kostnad: 27 miljoner kronor.

Ny kastplan i Fredriksberg eftersom den nuvarande invid tennishallen försvinner, kostnad: 3 miljoner kronor.

Moderniserad ridanläggning, förstudie, uppskattad kostnad: 45 miljoner kronor.

Totalkostnad: 787,5 miljoner kronor.

Kostnad för utredningen: Strax över 9 miljoner kronor

Therése Elofsson, klubbdirektör i IK Oskarshamn.
Therése Elofsson, klubbdirektör i IK Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

IK Oskarshamn: Therése Elofsson, klubbdirektör:

Om utredningens förslag: – Den här frågan är superviktig för oss som förening. Vi är självklart positiva och vill att det här ska hända. Vi har varit med och fått tycka till och komma med inspel för att få till den bästa för vår verksamhet. Arenan kommer att bli superbra, både för barn och ungdomar och för elitverksamhet och inte minst för besökarna. Det är stora summor vi pratar om och det får man ha respekt för men om utredningens alla förslag genomförs kan det få fler barn och ungdomar att engagera sig i någon idrott. En ny arena är efterfrågad av och kommer att gynna näringslivet vi skulle kunna ha stora konferenser och konserter där.

Hur blir det för er om det inte blir något bygge?

– Om det blir ett nej nu så kommer allt att ta längre tid oavsett vad som händer. Då är det frågan om vi ska börja nedmontera vår elitverksamhet. För det är den signalen som det ger. Arenan är för dålig ur alla aspekter. Den är gammal och vi behöver ha en högre kapacitet för att kunna skapa tillväxt om vi ska vara med och konkurrera mot de här andra stora klubbarna oavsett om vi spelar i Hockeyallsvenskan eller SHL. I dag väljer spelare bort oss för att vi erbjuder sämre möjligheter än andra klubbar. Vi har även svårt att behålla våra egna talanger. Med bara en isyta måste vi snart börja säga nej till barn som vill spela hockey.

Ekonomi: Klubben kommer enligt utredningens förslag att få en hyra på 9 eller 9,6 miljoner beroende på om laget spelar i Allsvenskan eller SHL.

– Vi har skrivit på en avsiktsförklaring på att betala en hyra på mellan 7 och 9 miljoner, vi för löpande samtal med kommunen och jag är övertygad om att vi kan hitta en hyresnivå som fungerar. Vi kommer att kunna betala vår hyra. Vi kommer också att få ökad kraft med en ny arena, säger Therése Elofsson.

Tomas Andersson, klubbchef på OTK.
Tomas Andersson, klubbchef på OTK.Foto: Daniel Svensson

Oskarshamns Tennisklubb, Tomas Andersson, klubbchef:

Om utredningens förslag: – Vi välkomnar en flytt och allt kommer att bli mycket finare. Tennishallen är ett gammalt och dåligt isolerat plåtskal, även om inomhusbanorna är fina och vi installerade fjärrvärme för tre år sedan. Framför allt sommartid kommer det att bli ett jättelyft att få vara ute vid havet i Ernemar. Då slipper vi all trafik och det blir en helt annan atmosfär. När våra utomhusbanor byggdes var det bara skog runtomkring, nu är vi helt inbyggda.

Vad händer om det inte blir någon flytt?

– Det blir ett antiklimax, jag kommer att bli riktigt besviken. Projektet är jättespännande och skulle bli ett lyft för hela Oskarshamn

Annons

Ekonomi: I dag äger föreningen anläggningen själva. Med den nya lösningen får klubben betala hyra till kommunen. Hyran är satt till 240 000 kronor per år de första tre åren för att sedan öka till 300 000 under år fyra och fem och därefter 360 000 kronor år sju till tio.

– Det kommer vi att klara, det är ganska dyrt att äga hallen själva också så det är en deal vi är okej med, säger Tomas Andersson.

Lars-Erik Svensson, ordförande Oskarshamns squashklubb.
Lars-Erik Svensson, ordförande Oskarshamns squashklubb.Foto: Daniel Svensson

Oskarshamns Squashklubb, Lars-Erik Svensson, ordförande:

Om utredningens förslag: – För oss är det både bra och dåligt. Om vi börjar med det dåliga så har vi byggt egna banor med blod, svett och tårar. De stod klara för nio år sedan. Så vi känner att det är lite tråkigt att behöva flytta från någonting som vi har fått fram på egen hand. Men det positiva är att vi får ett närmare samarbete med tennisklubben i den nya hallen.

Ekonomi: Föreningen kommer enligt utredningen att få en hyra på 30 000 kronor per år under fem år och under de kommande fem åren blir årshyran 36 000 kronor.

– Vi har en väldigt god ekonomi i dag, men det får vi även i den nya hallen med de villkor som fritidskontoret har satt upp. Så det blir ingen större skillnad.

Mikael Johansson, ordförande Oskarshamns SK.
Mikael Johansson, ordförande Oskarshamns SK.Foto: Privat

Oskarshamns SK, Mikael Johansson, ordförande:

Om utredningens förslag: – Vi känner oss bortglömda av kommunen och det började redan när man lade konstgräs 2005 och kastplanen flyttades till bredvid tennishallen där den är nu. Om kastplanen hamnar vid Fredriksberg kan vi inte arrangera några tävlingar i kast och det är en inkomstkälla för oss.

Annlis Hellsten, kassör, fyller i:

– Det är inte bra att barn och ungdomar ska behöva gå bort till Fredriksberg för att göra kasten när de tränar. Hade vi fått en 100-metersbana också hade vi kunnat ha all träning där vissa gånger. Det är bra med en stor kastplan, men platsen där den ska lägga är inte bra. Vi känner oss mindre värda när vi blir placerade på en gammal soptipp, bara det tycker vi är förnedrande. Det enda som varit bra är att vi har fått vara med i processen från början.

Ekonomi: – Vi vet inte vad det kommer att betyda ekonomiskt, förmodligen blir det dyrare att ha kastplanen där borta men det vet vi inte ännu, säger Annlis Hellsten.

Ted Svensson, ordförande Oskarshamns AIK.
Ted Svensson, ordförande Oskarshamns AIK.Foto: Karl Edgren

Oskarshamns AIK, Ted Svensson, ordförande:

Om utredningens förslag: – Det skulle vara positivt med lite mer liv och rörelse i Ernemar om tennisklubben kommer hit. Kanske kan vi samarbeta med dem på något sätt men det är ännu i sin linda. Vi kommer även att kunna använda några omklädningsrum i det nya racketcentret.

Annons

Ekonomi: Det blir ingen ekonomisk skillnad mot i dag för föreningen.

Eva Häll, ordförande Oskarshamns ridklubb.
Eva Häll, ordförande Oskarshamns ridklubb.Foto: Privat

Oskarshamns Ridklubb, Eva Häll, ordförande:

Om utredningens förslag: – Det som är viktigt för oss är att vi får en ny och modern anläggning så att vi kan fortsätta bedriva ridskoleverksamhet och vara en fritidsgård för tjejer. Vi har haft ett gott samarbete med tjänstemännen och vi är glada att vi fått vara med och kunnat påverka. Det här är väldigt spännande. Stommen kommer att kunna vara kvar och det ska byggas ett nytt stall för lektionshästarna.

Ekonomi: Vid en om- och tillbyggnad kommer internhyran, enligt utredningen, att bli högre där en tidig uppskattning pekar på 3 miljoner konor per år, vilket kan jämföras med dagens internhyra på 635 000 kronor per år. I dag står bildningsnämnden för hyran.

– Kommunen har varit tillmötesgående och vi får prata med kommunen om hyran sedan. Den nya uppdaterade anläggningen kan också ge oss möjlighet att utöka verksamheten. Det är motiverande att veta att vi behöver göra ett jobb för att det ska fungera.

LÄS ÄVEN:

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons