Länsstyrelsen godkänner riskutredning för Stordalens hotell - tog hjälp av Stockholm
Som Barometern berättat tidigare har riskerna med ett hotell i närheten av en oljehamn med explosiva varor kommit att bli en knäckfråga för projektet. Länsstyrelsen har fram tills nu haft skarpa invändningar mot hur kommunen redovisat säkerhet och risker med tanke på närheten mellan de två olika verksamheterna. Det har pågått en dialog mellan kommunen och länsstyrelsen sedan i våras och nu har länsstyrelsen landat i att om kommunen skriver in ett par påpekanden som anses viktiga så kan planen godtas. Peter Skarpnord, planarkitekt, är glad över beskedet som nyligen anlänt. Samtalen med länsstyrelsen har däremot pågått sedan i april.
– Till slut kom svaret att de tycker riskanalysen är okej. De tycker att den bättre beskriver sannolikheterna och konsekvenserna för riskerna. De vill att byggnadens konstruktion ska regleras i plankartan och att det tydligt ska stå i planbeskrivningen att kommunen accepterar den kvarvarande risken. Sannolikheten för en värsta sortens konsekvens är 1 gång per 10 miljoner år, säger Peter Skarpnord.
I och med det finns inga överprövandegrunder kvar. Från början hade länsstyrelsen fyra punkter listade som skulle kunna leda till att myndigheten skulle dra in planen utifall kommunfullmäktige skulle antagit den i dåvarande skick. Efterhand har såväl dagvatten som kulturmiljövårdsfrågan och miljökvalitetsnormer klarats ut och strukits från listan.
Detaljplanen har varit ute på så kallad granskning under hösten och är planerad att beslutas av samhällsbyggnadsnämnden i februari. Kommunstyrelsen och fullmäktige ska också fatta beslut och då under mars månad.
– Då vinner den laga kraft i april och LW kan sätta i gång.
Länsstyrelsen har i samband med synandet av detaljplanen tagit hjälp av experter på länsstyrelsen i Stockholm, för säkerhets skull.
– De har bättre erfarenhet av riskutredningar, säger Ted Kransby, handläggare på Länsstyrelsen Kalmar län.
Även om Kalmar kommun nu har ett klartecken för hotellet i gästhamnen, så är det inte riktigt bestämt att detaljplanen kan godtas förrän det finns ett fullmäktigebeslut som länsstyrelsen kan studera.
– Det vi gör då är att vi kollar av så att de synpunkterna som vi har haft verkligen arbetats in i dokumentet.
Till skillnad från Foppahotellet, där detaljplanen blivit ett fall för mark- och miljödomstolen, har Stordalens projekt knappt stött på invändningar alls förutom de från länsstyrelsen. Inga fastighetsägare eller privatpersoner har hört av sig under granskningstiden och sannolikheten för att detaljplanen skulle överklagas ser Peter Skarpnord som liten.
– Det känns faktiskt som att många vill att det ska bli av, säger Peter Skarpnord.
”Det känns faktiskt som att många vill att det ska bli av.”Peter Skarpnord, planarkitekt