Öland: Fortsatt bråk om kommunens nya äldreboende
I en skriftlig reservation efterlyser oppositionen uppgifter om kostnader per plats och år och uppgifter om hur stor den kommunala borgen blir, efter tisdagens kommunstyrelsemöte
– Vi begärde återremiss för att få svar, men ingen av våra frågor har fått svar. Ett så här stort och viktigt ärende måste vara väl förankrat, säger oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M), som undertecknat reservationen tillsammans med Ulrik Brandén (M), Ingela Fredriksson (M), Liv Stjärnlöf (M), samt Johan Gustafsson (L).
I första hand vill oppositionen att kommunen upphandlar ett nytt boende via Lagen om offentlig upphandling, och att kommunen sedan blockhyr byggnaden i 20 år. I andra hand vill oppositionen att kommunens eget bostadsbolag Mörbylånga bostad bygger och förvaltar boendet om majoriteten vill gå i borgen för lånen för en kooperativ hyressätt. Men det röstades ner av kommunstyrelsen.
Det var i höstas beskedet kom att majoriteten vill bygga ett efterlängtat äldreboende vid Hållbar plats i Färjestaden. För att klara finansieringen vill Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet upphandla en samarbetspartner till en ekonomisk förening, som i sin tur ska upphandla vem som ska bygga och äga fastigheten.
Majoriteten ville ta ett snabbt första beslut i fullmäktige i december, men oppositionen ville ha svar på frågor om ekonomin och begärde minoritetsåterremiss. Frågan var därför uppe igen i kommunstyrelsen i veckan. Beslut fattas vid fullmäktiges möte senare i februari.
– Ärendet handlar om att upphandla en samarbetspartner. Frågan om kostnad kommer utredas när vi väl har en samarbetspartner på plats, svarar kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S).
Hon hänvisar till att siffror från andra kommuner pekar på att det är ekonomiskt fördelaktigt för kommunen med kooperativa hyresrätter. Fullmäktige ska först senare besluta om kooperativ hyresrättsförening ska bildas och då ska det finnas med kalkyler i beslutsunderlaget för kostnaden för både kommunen och hyresgästerna, berättar hon.
Med boendeformen kooperativ hyresrättsförening står kommunen för vården och behåller inflytande, menar S, C och V som uttryckligen vill undvika en offentlig upphandling.
Något som oppositionen också kritiserar: ”Särskilt uppseendeväckande är skrivningarna som i klartext anger att formen med en kooperativ hyresrätt är ett sätt att runda LOU”, skriver de i reservationen.