Annons

"Vår attraktionskraft för att få hit större evenemang minskar”

Under onsdagen har reaktionerna på att SAS lägger ner flyglinjen till Arlanda varit många. Handelskammaren, Region Kalmar län och Destination Kalmar är inte nöjda med utvecklingen.
– Det är ytterst olyckligt, framförallt påverkar det vår verksamhet att attrahera stora evenemang till Kalmar, säger Sylvia Nylin, vd på Destination Kalmar.
Kalmar • Publicerad 15 juni 2023 • Uppdaterad 1 oktober 2024
SAS lägger ner verksamheten på Kalmar Öland airport
SAS lägger ner verksamheten på Kalmar Öland airportFoto: Mats Holmertz

Under onsdagen kom beslutet om flyglinjens nedläggning som en överraskning för personalen på Destination Kalmar.

– Vi har precis börjat diskutera det här internt och inte hunnit analysera det i detalj. Utifrån vårt perspektiv så minskar vår attraktionskraft att få hit större evenemang och möten, men också den enskilda individen. Det är inte bra att hubben via Arlanda ut i världen försvinner, säger Syliva Nylin.

Annons

Hon lyfter också betydelsen av bra kommunikation till norra Sverige.

– Det här innebär också att hubben via Stockholm till Norrland försämras. Det finns några avgångar från Bromma, men inte lika många som från Arlanda. Det är också en nyckel till hur framgångsrika vi kan vara.

Ett evenemang som påverkas direkt är Ironman i augusti.

– Vi är inte glada. SAS slutar flyga strax innan tävlingen och vi vet att många flyger via Arlanda och vidare till oss och har förmodligen bokat biljetter. Det är ingen bra lösning att deltagarna ska sätta sig på tåget från Kastrup hit med all utrustning, berättar Sylvia Nylin.

Sylvia Nylin, vd Destination Kalmar
Sylvia Nylin, vd Destination KalmarFoto: Mikael Eklund
”Redan innan beskedet var infrastrukturen en utmaning i vår region och det hjälper inte heller att Sverige har blivit ett U-land när det gäller tåg, säger Sylvia Nylin.”
Sylvia Nylin, vd Destination Kalmar.

Destination Kalmars arbetar tillsammans med andra destinationer i Småland för att locka turister till regionen, bland annat via flyg.

– Vi jobbar med våra kollegor för att locka hit fler turister, exempelvis kombinerar man semester i Stockholm med att flyga hit.

Hur ska ni jobba för att få en förändring?

– Det är för tidigt att säga, men vi har en dialog med flygplatsen och får se vad det kan leda till. Det är bra att BRA får fler avgångar, men det löser inte grundproblemet med en hub ut i världen och till norra Sverige.

– Redan innan beskedet var infrastrukturen en utmaning i vår region och det hjälper inte heller att Sverige har blivit ett U-land när det gäller tåg, säger Sylvia Nylin.

Anders Borgehed, regionchef på Handelskammaren i sydost, är också oroad över utvecklingen, men positiv till att BRA utökar antalet avgångar .

Annons

– Det är ett jättehårt slag mot näringslivet och vi har företag från hela länet som har hört av sig och är oroliga för framtiden, exempelvis några som gör affärer med kunder i Norge. Det vi kommer att göra är att ta in information från näringslivet om vad behovet är. Vi jobbar för andra lösningar och har påbörjat en intern dialog med ledningen för flygplatsen, säger han.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län, ger också en kommentar.

– Det är ett hårt slag mot länet. Många företag är beroende av att resa ut från länet men också för att kunna erbjuda anställning för specialkompetens som behövs och som behöver kunna komma till länet. Att få etableringar, att klara kompetensfrågan och tillväxten i företagen finns är avgörande, även för välfärden, säger hon och fortsätter:

– Vår infrastruktur i hela länet är undermålig och att vi är i en kommunikationsskugga. Vi har under flera år marknadsfört regionen internationellt för besöksnäringen, vilket påverkas hårt av beslutet. Vi kommer fortsätta arbetet för att öka tillgängligheten.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län.
Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län.Foto: Michaela Bjerkebo
Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons