Annons

Årets Ölänning 2009: Ragnhild Boström

Nog kunde man i andanom förnimma ljuva klockspeltoner från slottsruinens medeltida kapell denna klara julidag, den åttonde i ordningen, i nådens år 2009. Sällskapet Årets Ölänningar skulle få en ny medlem, en grand old lady, kyrkoarkeologen Ragnhild Boström med svenska kyrkor som exklusiv specialitet.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Ragnhild Boström.
Ragnhild Boström.Foto: Sonja Palm
FAKTA

Juryns motivering

”En stor öländsk personlighet och kulturgigant som genom sitt livsgärning, alltjämt pågående, spridit ny kunskap och presenterat nya forskningsrön om det öländska kyrkliga kulturlivet.

Hon har outtröttligt utforskat kyrkvindar och grävt under kyrkogolvenför att hitta spåren efter öns första kyrkor och församlingsbor. Fortfarande förmedlar hon sina kunskaper i föredrag, artiklar och böcker.”

Odd Zschiedrich, denne orator av högsta dignitet var i högform i sitt jubileumstal och juryns ordförande, chefredaktören Gunilla Sax, var sällsynt nöjd med valet av detta Årets Ölänning.

Konung Carl XVI Gustaf syntes mäkta stolt när han överlämnade Sollidenpriset till en unik kvinna med en unik och banbrytande levnadsinsats. Ragnhild Boström, en doktorerna av Guds nåde. Och till hennes ära framförde sångerskan Susanne Alfvengren ”När kvällarna ljusnar” och ”Ängarna av guld”.

Annons

Ragnhild Boström föddes år 1917 i Jönköping i hägnet av den ståtliga Sofiakyrkan. Fadern hette Ragnar och var advokat och modern Märta var telegrafkommissarie. Ragnhild Boström avlade studentexamen vid Jönköpings Högre Allmänna Läroverk, som numera heter Per Brahegymnasiet. Sedan väntade Stockholms Högskola där hon framgångsrikt studerade konst- och litteraturhistoria och etnografi. Lönen för mödan blev en filosofie kandidatexamen år 1942.Men Ragnhild ville mer. Fyra år senare licentierade hon på en avhandling om Olaus Magnus illustrationer. Olaus Magnus hade författat en omfångsrik bok om de nordiska folken, illustrerad med femhundra bilder. Det var bildernas relevans som Ragnhild noga presenterade i sin avhandling, som ledde till en filosofie licentiatexamen år 1946. Och år 1984 utnämndes Ragnhild Boström till filosofi hedersdoktor.

Sin yrkesbana inledde Ragnhild med en amanuensbefattning hos den berömde professorn i konsthistoria, Jonny Roswall. Efter givande år tillsammans med denne legendar anställdes hon vid det vittgrenade projektet Svenska Kyrkor, ett konsthistoriskt inventarium. Och inom detta område verkade hon mycket framgångsrikt ända fram till sin pensionering år 1983.

Med en omfattande grundforskning som bas och med en djuplodande analys av skriftliga källor har Ragnhild Boström bl.a. dokumenterat hälften av de öländska kyrkorna. I olika praktverk är de grundligt belysta för eftervärlden. Ett revolutionerande och mycket uppskattat arbete. Hon har även dokumenterat kyrkobyggnader på fastlandet. Åby kyrka, Herrestads kyrka i Linköpings stift och Ansgarskapellet på Björkö i Uppland.

Under nästan sju decennier har Ragnhild Boström dessutom skrivit mängder av artiklar om sakrala ting och händelser, som flitigt publicerats i vetenskapliga tidskrifter och tidningar av skilda slag.

F.n., år 2009, färdigställer Ragnhild en beskrivning av Ölands nio medeltida kapell. Kapelludden, Sankta Margaretha i Runsten, St Olof i Böda, St Knut i Algutsrum, St Stefan och Sangta Barbara i Gräsgård, St Johannes i Ås, St Otto i Högby och det forna kapellet på Borgholms slott. Vilken oerhörd viljeyttring av en människa som passerat nittio förtjänstfulla år.

Ragnhild Boström har erhållit ett flertal utmärkelser. Sålunda har hon Vitterhetsakademins initiativ tilldelats Gustaf Adolfsmedaljen, vidare Riksantikvarieämbetets medalj, Monteliusmedaljen på initiativ av Fornminnesföreningen och så ett storslaget stipendium för gjorda forskningsinsatser. Hon har också fått Borgholms kommuns stora kulturpris. Och nu som kronan på verket, Ölands egen Nobelutmärkelse, det illustra Sollidenpriset.

En vitalare och mer charmerande Årets Ölänning har sällan skådats.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons