Ett år kvar – följ med in i bygget av kulturhuset: ”Ett vardagsrum”
Kalmars nya scener – del 1
Flera nya scener i ungefär samma storlek växer fram i Kalmar de kommande åren. Först ut är den multifunktionella scenen i kulturhuset Strömmen som invigs om ett år. Näst på tur är en större scen i Folkets park.
Bakom tråkiga byggstängsel, där det gamla huvudbiblioteket låg, växer Kalmars nya kulturhus fram – som har fått namnet Strömmen. Kulturhuset ska kröna det nya kulturkvarteret, tänkt att vara som en länk mellan stadsdelarna Kvarnholmen och Malmen.
Kulturkvarteret innefattar också stadsbiblioteket på Esplanaden och Kalmar teater. Där emellan ligger Kalmars stora, mäktiga fängelsebyggnad, som så småningom ska utrymmas eftersom det byggs ett nytt fängelse söder om stan.
Det gamla fängelset ska vi återkomma till.
Om ett år, lagom till höstlovet 2025, ska Kulturhuset Strömmen invigas. Då har Kalmar kulturskola, kultur- och fritidsförvaltningen, kommunarkivet och öppna förskolan Måsen installerat sig. Och den stora multifunktionella scenen ska stå klar, som kommer att rymma en publik på 300 personer.
Den här dagen har vi slutit upp med Tina Bågfeldt och Annika Fonseca som är Kalmar kommuns projektledare för kulturkvarteret, samt ytterligare ett antal personer från projektteamet. De ska visa oss hur långt bygget har kommit. Med på visningen är också Toni Sjö, byggprojektledare från serviceförvaltningen, Anna Kanberg, tillförordnad kulturchef på Kalmar kommun, och Gerrit Schwere, enhetschef för Kalmar kulturskola.
En del av det gamla huvudbiblioteket står kvar men en del är nybyggt, bland annat fasaden – som dock ser likadan ut som bibliotekets gamla fasad så det är inte lätt att se vad som är nybyggt och inte.
Entrén till kulturhuset kommer att ligga ut mot Systraströmmen men vi kliver in från ett annat håll, närmare den gamla biblioteksingången, och utrustar oss med hjälmar och reflexvästar. Olika sorters byggarbeten pågår i stora delar av huset, som än så länge kan beskrivas som ett betongskelett. Ibland är det svårt att prata på grund av byggbuller.
– Det är ett komplext bygge, det är nog 20 olika tekniska kompetenser som är inne och jobbar nu. Att vara här inne gör att man får en uppfattning om rymden. Jag har levt på de platta ritningarna länge så det är underbart att komma in. Det känns super. Man får ju säga att det är en jättesatsning på kulturen, säger Tina Bågfeldt.
Det visar sig vara första gången som Gerrit Schwerre sätter sin fot i det hus som snart ska bli hans arbetsplats. När vi är i delen där kulturskolan ska vara får vi se embryon till bland annat musikrum och scenrum.
– Det är så härligt att vara här och det är jättehäftigt att få en sådan här möjlighet i Kalmar, att bygga upp något nytt, säger han.
Vi får också se var kultur- och fritidsförvaltningen kommer att sitta – längst upp i huset. Kommunarkivet kommer att vara i källaren. Öppna förskolan Måsen på entréplan. Där finns även konferensrum.
Men det är de publika ytorna vi är mest intresserade av idag. Den multifunktionella scenen som kan användas för offentliga evenemang och den stora foajén ut mot Systraströmmen där det kommer att vara uppehållsytor, ett kafé och en mindre scen som kan användas för bland annat föreläsningar.
Det så kallade vardagsrummet för invånarna.
Foajén ska nämligen vara öppen för allmänheten och Anna Kanberg hoppas att det ska bli ett nav för alla åldrar.
–Jag hoppas att det kan kännas som att det här blir många invånares självklara plats att gå till. Barn och unga kanske har lite tid över mellan skola och kulturskola och då är man här. I och med öppna förskolan Måsen så kanske det kommer mor- och farföräldrar också. Jag tänker att det är en plats där många människor samlas för att uppleva olika former av kultur. En levande plats med massor av liv, glädje och rörelse.
Konferenslokalerna, som har koppling till kök, och multiscenen kommer att användas av husets verksamheter men också hyras ut.
– Det finns ju många föreningar som har behov av en möteslokal eller samlingslokal eller en scen. De kommer ligga i ett bokningssystem. Scenen kan hyras av olika kulturföreningar för evenemang, säger Anna Kanberg.
I början av processen med kulturhuset var projektet betydligt större och innefattade bland annat Byteatern Kalmar länsteater och Linnéuniversitetet. Inledningsvis var också de arkitektoniska ambitionerna högre, men av ekonomiska skäl krymptes hela projektet. Det ska enligt, Anna Kanberg, vara förklaringen till varför det inte finns garderober eller skåp i anslutning till den multifunktionella scenen i kulturhuset. Istället får en tillfällig, bemannad garderob skapas för varje evenemang.
Den multifunktionella scenen i kulturhuset spelar storleksmässigt i samma liga som både Byteaterns stora scen och Kalmar teater. När Byteatern ströks ur kulturkvarteret-planen byggdes istället deras teaterhus i hamnen ut och en black box-scen med kapacitet för 250 personer byggdes. Teaterns tidigare stora scen blev den lilla scenen, och den lilla scenen blev replokal. Black box-scenen används dels för teaterns egna produktioner, dels för uthyrning. Kalmar teater rymmer en publik på 350 personer och hyrs ut för evenemang.
Dessutom byggs Kalmar Folkets park ut med start nästa år och även där byggs det en scen för uthyrning, med kapacitet för cirka 300 personer, samt konferenslokaler. Och sommaren 2026 har det troligen byggts en utomhusscen i anslutning till Krusenstiernska gården, där Krusenstiernska teaterns sommarfarser och andra evenemang kan genomföras.
Tre nya scener i Kalmar är alltså på gång.
Något som ännu är oklart i framväxandet av Kulturhuset Strömmen är vad som ska hända med den vackra och anrika Tullbroskolan intill. Kulturskolan har verksamhet där nu, och länsorkestern Camerata Nordica repeterar där.
I förra veckan presenterade Kalmars politiska majoritet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, sin kommunbudget och där stod det klart att de ger Kultur- och fritidsnämnden och Servicenämnden i gemensamt uppdrag att fylla gamla Tullbroskolan med verksamhet för bland annat förenings- och kulturliv. 800 000 kronor i budgeten är avsatta för att möjliggöra att Tullbroskolan blir en del av kulturcentrumet.
Men det finns också en annan byggnad som skulle sitta som en smäck i kulturkvarteret – det gamla fängelset. Den nya anstalten i Halltorp ska vara i full drift 2030. Vad som ska hända med det gamla fängelset då är det ingen som vet.
Men det finns drömmar.
– Det är en häftig byggnad som ligger vid det nya kulturhuset. Det är ju nästan som att det är meant to be att det ska byggas ett nytt fängelse precis nu. Vi ser fram emot att följa den processen, säger Anna Kanberg.
Framväxandet av kulturkvarteret
2005: Idén om ett kulturcentrum på Tullslätten kläcks.
2005-2010: Kulturskolan, Monokrom och öppna förskolan Måsen är det man tänkte sig i det skedet. 2010 har visionen vuxit och inkluderar Byteatern som behövde bättre lokaler. 30 miljoner satsas i projektet.
2011: Byteatern är stängt av arbetsmiljöskäl och kommunen, Byteatern, Kalmarsunds gymnasieförbund, Linnéuniversitetet och regionförbundet är med i projektgruppen och skriver på en avsiktsförklaring om kulturcentrum på Tullslätten.
2012: Linnéuniversitetet och Kalmarsunds gymnasieförbund hoppar av det gemensamma projektet.
2016: Byteatern stryks ur projektet. Kvar är biblioteket, Kalmar kulturskola, kultur- och fritidsförvaltningen och öppna förskolan Måsen.
2017: Kommunens nya projektledare meddelar att kulturkvarteret ska vara klart ”om fem år” och kulturskolan ska kunna flytta in i nya lokaler 2020, i det ombyggda biblioteket. Kommunen upphandlar projektet.
2019: Invigning av nya Byteatern Kalmar länsteater på hamnområdet.
2020: Nya stadsbiblioteket i posthuset invigs.
2023-2024: Byggnation av kulturhuset, som fått namnet Strömmen pågår. Det är nu bestämt att även kommunarkivet ska flyttas till kulturhuset.
2025: Kulturhuset Strömmen ska tas i bruk i samband med höstlovet och festivalen Ljus på kultur.