Annons

Bluesmästarens sista strid – artistbokaren lämnar efter årets festival

Middagar hemma hos amerikanska världsstjärnor och telefonboken fylld av privata nummer till Grammyvinnare.
Jan Aldorsson har byggt upp ett unikt kontaktnät i bluesvärlden.
Nu slutar han – årets Mönsterås Blues & Roots blir hans sista som artistbokare.
FESTIVAL • Publicerad 22 maj 2024 • Uppdaterad 23 maj 2024
Artistbokaren Jan Aldorsson lämnar Mönsterås Blues & Roots efter många år som festivalens ansikte utåt.
Artistbokaren Jan Aldorsson lämnar Mönsterås Blues & Roots efter många år som festivalens ansikte utåt.Foto: Per Edwardsson

Mönsterås Blues & Roots – bluesfestivalen i folkmun – är en institution i festival-Sverige. Förra året firade Mönsteråsfestivalen 30 år med ett späckat program.

Den 31:a upplagan står för dörren. Den 24–25 maj är det dags. Precis som vanligt med en mix av amerikanska världsartister, europeisk blueselit och gräddan av den svenska bluesvärlden.

Annons

Årets headlines är amerikanerna Trudy Lynn, Shawn Pittman och Lady A.

– Det är exklusiva kontrakt, de får inte spela någon annanstans i Sverige än i Mönsterås, säger Jan Aldorsson.

Festivalen startades 1994 av Calle Engström, frontman i Mönsterås Blues Band, men de senaste 14 åren har Jan Aldorsson varit något av ansiktet utåt för festivalen. Han har bokat i stort sett samtliga artister, svenska som internationella.

Trudy Lynn.
Trudy Lynn.Foto: Pressbild

Han har byggt upp ett smått unikt kontaktnät i bluesvärlden.

I möjligaste mån undviker han agenter och har istället valt vägen att lära känna artister personligen och på den vägen locka stora namn till köpingen i Kalmar län. Han har varit på otaliga USA-resor där han träffat artister och bokare och gett dem ett ansikte på ”den där tomten borta i Sverige”. Exempelvis har han lärt känna inflytelserika skivproducenten och klubbägaren Bob Corritore personligen och varit hemma i Phoenix och käkat middag hos honom.

Men nu väljer Jan Aldorsson alltså att hoppa av, både från styrelsen där han är vice ordförande och som artistbokare. Även hustrun Liselott ­Aldorsson lämnar styrelsen efter många år.

– Det är ett gemensamt beslut vi tagit. Vi bestämde oss i vintras, det har mognat fram.

När han ombeds utveckla svaret visar det sig handla om att han tycker att hans uppdrag hamnat för långt från det som han brinner för – nämligen att hitta och boka artister.

– Det har blivit att jag fått göra mer och mer av andra saker. Jag hoppade inte på det här en gång i tiden för att boka bajamajor... Eller det gör jag kanske inte, men du fattar. Det har blivit för mycket annat som jag inte är intresserad av. Jag vill hålla på med det jag kan och är intresserad av – musiken.

Bluesföreningens nya styrelse består av: Victoria Edman, Johan Edman, Suzanne Rylander, Michael Nyberg och Mia Halldin.

Bluesföreningens nya styrelse: Victoria Edman, Johan Edman, Suzanne Rylander, Michael Nyberg och Mia Halldin.
Bluesföreningens nya styrelse: Victoria Edman, Johan Edman, Suzanne Rylander, Michael Nyberg och Mia Halldin.Foto: Adam Wigren
Annons

Ditt kontaktnät är omtalat. Har du på något sätt ”lämnat över” till styrelsen och hur tror du det kommer fungera utan dig?

– Det blir inte enkelt. Det blir Johan Edman och Suzanne Rylander som tar min roll. Vi pratar mycket och jag lämnar över så gott det går. Men det är ett kontaktnät som är uppbyggt under så många år. Det tar tid innan folk i USA fattar vem man är och litar på en. Det är sådant som sprider sig över tid i musikkretsar. Jag har som sagt käkat middag med många under mina resor till USA och har många vänner i bluesvärlden.

Nu står du inför din sista festival – med vilka känslor kliver du in i den?

– Blandade. Dubbla. Det ska bli skönt när det över, men det är också vemodigt. Man lägger oerhört mycket tid på det här och det pågår i princip året runt.

Festivalen har varit en stor del av både ditt och Liselotts liv – hur ska ni fylla tiden nu?

– Det blir inga problem. Vi har en gammal fastighet i Misterhult som vi kommer ägna oss åt. Vi har tre barnbarn och de är mycket roligare att hänga med än de amerikanska bluesgubbarna...haha. Sedan har jag pratat med Oskarshamn Live-gänget. Vi har en bluesgrej på g i augusti, det handlar om en amerikansk artist med meriter, säger han och lägger till.

– Jag vill också poängtera att det inte innebär något inkomstbortfall för mig. Jag har gjort det här helt ideellt. Det har snarare kostat mig pengar.

Liselott och Jan Aldorsson lämnar bluesföreningens styrelse.
Liselott och Jan Aldorsson lämnar bluesföreningens styrelse.Foto: Roger Carlsson
LISTA

Jan Aldorssons bästa bokningar genom tiderna

• 2023: John Primer och Thornetta Davies.

”Det var 30-årsjubileum och vi hade sparat undan lite pengar för att kunna satsa. Vi lyckades boka Thornetta Davis och John Primer, som är två av de största. Innan de kom hit hann de vinna de två tyngsta klasserna ”Bästa soul/blues” (kvinna) respektive ”Bästa traditionella bluesartist” (man) på Blues Music Awards i Memphis. Det var otroligt häftigt.”

• 2018: Diunna Greenleaf och Sugaray Rayford

”Till 25-årsjubileet lyckades vi få både Diunna Greenleaf och Sugaray Rayford. De hade aldrig stått på samma scen tidigare. Det gjorde de i Mönsterås. Det var härligt.”

2013: John Primers superband

”John Primer kom till vårt 20-årsjubileum med ett riktigt värstingband. Det är ett av de mest berömda banden som funnits och det vimlade av Blues Music Awards-pristagare. Varje gubbe i sexmannabandet hade haft minst en nominering. Det var världsartister på varje instrument.”

LISTA

Åtta måsten på årets bluesfestival

• Shawn Pittman (USA):

”En multi-instrumentalist, sångare, låtskrivare och skivproducent som föddes 1974. Han bor i Tulsa, Oklahoma, och har släppt 15 album. Avslutar fredagen och kompas av tyska gruppen The Özdemirs.”

• Trudy Lynn (USA):

”Hon är född 1947, har släppt 18 album och har haft 14 Blues Music Awards-nomineringar genom åren. Avslutar hela festivalen. Även hon kompas av The Özdemirs.”

• Lady A (USA):

”Hon kommer från Seattle och bjuder på soul, blues, gospel och funk. Hon har grym röst och energi och utstrålning.”

• Baskery (Sverige):

”Systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson har sedan starten 2008 släppt fyra fullängdsalbum och framgångsrikt turnerat världen över. De hade bandet The Slaptones ihop med sin farsa Papa Grandpa (Janåke Bondesson) för 20 år sedan. Jag kan avslöja att han kommer gästa dem i Mönsterås. Jag vet faktiskt inte om det skett förut.”

• Lowdown Saints (Sverige):

”Riktigt häftigt Stockholmsgäng. Här snackar vi en högoktanig blandning av rhythm and blues, oldschool blues samt fartfylld rock’n'roll.”

• Muddy What? (Tyskland):

”Münchentrio som snabbt blivit en av de mest anlitade bluesbanden i Europa. Jag tror inget annat bands spelar mer än dem De har vunnit massor av priser. De kör två set hos oss, ett akustiskt och ett elektriskt.”

Hazel & The Tough Nuts (Sverige):

”Oskarshasmnsband där Magnus Hasselgren är bandledare och gitarrist. En ny konstellation med med Fredrich Rönnholm på trummor och Lars Svensson på bas.”

• Kenn Bäckström Trio Feat. Lövmos (Sverige):

”Det äkta paret Olof och Louise Lövmo från Kalmar uppträder tillsammans med det rutinerade komp bandet som består av Anders Thurfjell, bas, Johan Ekelund, trummor och Kenn Bäckström på gitarr.”

Baskery.
Baskery.Foto: Pressbild
Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons