”Vildsvinskött är långt före älgkött”
Sedan grisarna kom till skogslandskapet i Sigislaryd, strax utanför Orrefors, för cirka åtta år sedan har skogsägaren och jägaren Thomas Johansson inriktat jakten på vildsvin. Han har 250 hektar skogsmark. Totalt har han skjutit 169 vildsvin.
– Vildsvinsköttet har oförskämt dåligt rykte. Det är jättegott - ett magert kött med nästan inget sprängt fett, berättar han.
Under flera år har han tagit hand om allt kött på egen hand. Bacon, korv, färs, skinka, rökt pålägg, filé är några av matprodukterna som han tillverkar.
– Man kan säga att jag tagit mig tid. Jag har lärt mig att ta hand om köttet och att paketera det på rätt sätt.
Thomas Johansson vakuumpaketerar ibland, mest mest använder han plastpåsar och tidningspapper.
– När man flyttar på vakuumpaketerat kött kan det gå hål. Men lägger du köttet i en plastpåse, sedan tar du tidningspapper runt och sist en plastpåse till så får du en bättre och billigare förpackning än att vakuumpacka.
Enligt honom är köttet bäst på ett vildsvin som väger mellan 60 och 80 kilo. När en gris väger över 140 kilo blir köttet mer trådigt.
– Vildsvinskött är långt före älgkött och är inte alls lika trådigt. Men jag tror att folk tycker att grisarna ser fula ut och att älgarna är finare.
Att vissa tycker att vildsvinsköttet smakar galt och inte går att äta tycker han är överdrivet.
– Det stämmer inte om du tar vara på köttet på rätt sätt och håller rent när du slaktar. Det är också viktigt att inte skjuta sönder grisen. Man ska inte skjuta sönder magen - då blir köttet inte gott.
Han skickar alltid in prover till ett laboratorium för att kontrollera att köttet inte innehåller trikiner och hittills har inget prov varit positivt.
Thomas Johansson tycker att fler borde hitta vildsvinsköttet, men menar också att det måste vara mer lönsamt att skicka iväg köttet.
– När man lämnar det via ett viltslakteri, så får man idag knappt igen pengar som det kostar att köra dit. Där behövs en förändring, säger han.