Annons

Ändrat tillstånd krävs om kalkbrott ska bli sjö

Kanske kan Cementas stenbrott tillåtas bli en sjö när företaget lämnar platsen?
Degerhamn • Publicerad 19 mars 2019
Om 19 år kan Cementas täkt bli en sjö om företaget ansöker om att ändra tillståndets återställningsplan. Enligt nuvarande plan ska kalkbrottet återställas till alvarmark. Cementa har brutit kalksten i Albrunna sedan 1888 och gamla brott är redan sjöar, som Stensjön och Kalkbrottssjön.
Om 19 år kan Cementas täkt bli en sjö om företaget ansöker om att ändra tillståndets återställningsplan. Enligt nuvarande plan ska kalkbrottet återställas till alvarmark. Cementa har brutit kalksten i Albrunna sedan 1888 och gamla brott är redan sjöar, som Stensjön och Kalkbrottssjön.Foto: Mats Holmertz

I det nuvarande tillståndets återställningsplan står det att företaget ska fylla igen kalkbrottet så att det ser ut som orörd alvarsmark. Tillståndet gäller till 2022 och Cementa hade ansökt om att förlänga täkttillståndet i 30 år till, en ansökan som dragits tillbaka.

– Man kan inte söka tillstånd för en verksamhet som inte finns kvar, säger Jörgen Staflund, platschef på Cementa i Degerhamn.

Annons

– Vi tittar på om vi ska följa den återställningsplan som finns eller ansöka om villkorsändring. Vi kan kanske göra om stenbrottet till en sjö i stället, det är attraktivt även för kommunen, säger Jörgen Staflund.

– Som det är nu ska vi täcka botten av brottet och återställa det till alvarsmark, i den återställningsplanen tänkte man att verksamheten aldrig skulle upphöra.

Mörbylånga kommun har bland annat intresse av att få tillgång till täktens grundvatten. Det har också kommit förslag från allmänheten att göra om kalkbrottet till badplats eller äventyrsbad.

Beräkningar visar att det skulle ta cirka 19 år för kalkbrottet att fyllas och bli en sjö, om företaget slutar att pumpa bort grundvattnet vilket behövs för att det ska gå att bryta sten.

– Marken är inte platt så det kommer att svämma över på ena sidan. Vi lyssnar på kommunen för att göra en så bra lösning för alla, säger han.

Enligt miljöinspektör Charlotta Lindeborg på Mörbylånga kommun ska företaget i så fall ansöka om villkorsändring hos Miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen. Hon berättar att Cementa och kommunen samråder om vilka efterbehandlingsåtgärder som behövs när företaget lägger ner cementtillverkning och lämnar sin täkt i Albrunna.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons