Dags för bluesfestival – stjärnan kommer i rullstol: ”Blir ingen moonwalk”
Sedan 1994 har det arrangerats bluesfest i Mönsterås. Enda undantagen är egentligen de senaste två åren då det av pandemiska skäl blivit digitala festivaler. Men nu är Mönsterås Blues & Roots tillbaka. I stort sett är det samma line up som skulle ha spelat på festivalen 2020 som nu kommer till köpingen.
– I princip har vi bara skjutit programmet framåt år för år, säger Jan Aldorsson, som är artistansvarig.
Ett orosmoln var att de amerikanska artisterna inte fick inresetillstånd förrän 1 april.
– Det är klart det var en osäkerhet, så sent har vi aldrig köpt flygbiljetter. Men det löste sig. Vi har två bussar som hämtar upp jänkarna. En i Köpenhamn och en på Arlanda, dit Kaliforniengänget med Alabama Mike & Co kommer. Det är alltid lite knöligt att få ihop alla gubbar.
Inklusive The Quill-torsdagen kommer hela 45 akter att uppträda under de tre dagarna. Upplägget är sig likt. Sju scener uppe på köpingen där det är gratis för alla att lyssna.
På lördagen avgörs även Scandinavian Blues Contest. Fem band tävlar om juryns och folkets pris.
På kvällarna flyttar festivalen in i Bluespalatset (multihallen) i hamnen. Det är också då de stora kanonerna – med headlineartisterna Alabama Mike (USA) och Mike Sanchez (England) i spetsen – äntrar scenen.
– Inom bluesen kostar det inte jättepengar att ta hit riktigt stora utländska artister. Det tycker jag vi lyckats med i år igen. Vi är en liten festival, men jag tycker vi matchar Åmål, som är den bluesfestival vi slåss med främst, vad det gäller line up.
Vissa år när solen strålat sägs det att omkring 10 000 personer spatserat köpingens gator under festivalen.
Artistchefen Jan Aldorssons bästa att se-tips
Erika Baier, fredag kl 18
– Kommer från Timmernabben, men bor i Stockholm. Hon är traditionell, men med en egen touch. Det låter fräscht.
Little Victor (USA), fredag kl 22
– Jag har haft honom här ett par gånger tidigare, både i Mönsterås och Oskarshamn. Han kallas för ”The Beale Street Blues Bopper”, efter musikgatan i Memphis.
Alabama Mike (USA), fredag kl 23
– Jänkarna har varit ganska isolerade under pandemin. Det är kul att ha dem tillbaka, det blir en nystart. Alabama Mike är ett stort namn som spelar traditionell blues.
The Lowdown Saints, lördag kl 16
– Riktigt bra stockholmare. De har släppt en platta som blev utsett till årets album i Bluespodden.
Million Dollar Tones (Finland), lördag kl 22
– Ett finsk åttamannaband. De hörde faktiskt av sig själva att de ville komma. Det kommer bli drag.
Mike Sanchez (England), lördag kl 23
– Det här är boogie woogie och rockabilly. Han spelade nyligen på Viva Las Vegas, världens största rockabillyfestival. Alla i den här genren vet vem Mike Sanchez är.
På kvällarna räknar Aldorsson med omkring 500 betalande personer i Bluespalatset.
– Det är ju synd att det inte kan bli en Latitudpryl, med massor av folk på kvällarna. Men vi förstör ju det lite själva genom att ha gratismusik hela dagarna. Men det är också mysigt och folk kan sitta och käka och klämma en vinare.
Jan Aldorsson säger att han räknar med många utsocknes besökare.
– Hotellen som finns är fullbokade. Vi har alltid mycket folk utifrån. Jag vet de som åker från Stockholm och de som flyger ner från Norrland bara för att gå på festivalen. Vi har till och med fått förfrågningar från USA.
Och så var det då det här med den tillfälligt rullstolsburne Little Victor. Amerikanen skadade sig för en tid sedan och såg ut att stoppas på grund av blodproppsrisken på flyget.
– Men häromdagen löste det sig med flygtillstånd. Han kommer i rullstol. Vi får lösa det med några starka personer som kan lyfta upp honom på scenen, det lär inte bli någon moonwalk från hans sida i alla fall.
Vad var det för skada?
– Han körde av hälsenan.
Ah, hade han spelat padel?
– Haha, jag har inte frågat, men jag tror inte det. Han har mer kropp som mig och de här gubbarna känns överlag ganska idrottsfrånvända.