Alliansen föreslår: Ny och större skola i Västeräng
Vid en pressträff på på Västerängsskolan på tisdagen presenterade de fyra allianspartierna sitt gemensamma förslag i skolfrågan. Senare i november tas det upp i kommunstyrelsen, och i fullmäktige i december.
Prislappen, menar alliansen, kan komma att uppgå till 250 miljoner kronor.
– Det är en kostnadsnivå som vår kommun klarar, men det får inte bli dyrare. Det är egentligen inte investeringen som är utmaningen, utan snarare den kommande driftskostnaden, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).
Enligt alliansförslaget rivs nuvarande Västerängsskolan för att ge plats för en helt ny skolbyggnad. Idag går cirka 120 barn i Västeräng. Efter byggnation ska den nya skolan inrymma 325 barn i parallellklasser, från förskoleklass till årskurs 6.
Under en femårsperiod ska antalet elever i klasserna i Fagerslättsskolan successivt minskas, och samtidigt ska Madesjöskolan genomgå renovering och färdigställande av nya skolytor.
Nybro kommun har under lång tid kunnat se hur elevkullarna förväntas öka. Prognoserna talar om att åldersgruppen 6-9 år ökar i storlek från 963 barn 2018 till 968 barn år 2028. Åldersgruppen 10-12 år ökar från 672 barn 2018 till 789 barn 2028, och åldersgruppen 13-15 år från 653 barn 2018 till 742 barn år 2028.
För att möta elevökningen behöver kommunen säkerställa att det finns tillräckligt med lokaler för barnomsorg och skola. Skolutredningen presenterade i somras fyra alternativa lösningar som varierade i pris mellan 470 miljoner kronor och 700 miljoner kronor. Även det billigaste alternativet, menade Centerpartiet, var alltför dyrt för kommunen. Centern initierade då en parlamentarisk grupp med uppdrag att hitta en billigare lösning. Gruppen upplöstes efter två sammanträden då det inte gick att uppnå samsyn i skolfrågan.
Allianspartierna menade vid pressträffen att detta förväntas åstadkomma en bättre arbetsmiljö och förutsättningar för bra skolresultat.
– Ända sedan skolutredningen inleddes har det betonats vikten av att minska segregationen. I det här förslaget ligger därför ett uppdrag till skolan att se till att resurser styrs så att alla elever, oavsett bakgrund, når sina mål och blir godkända, säger Jimmy Loord (KD).
Mildred Persson (M) och Ola Håkansson (L) menade båda att just det uppdraget handlar om jämställdhet och likvärdighet.
– Vi tror också att blandade grupper i så stor utsträckning som möjligt är bra för att motverka segregation, säger Ola Håkansson.
Socialdemokraterna föreslår en nybyggd skola för 483 elever, från förskoleklass till årskurs 6, belägen utmed Grönvägen mellan familjecentralen och Liljas Arena. Fagerslättsskolan och Västerängsskolan kan stängas, enligt detta förslag, medan Madesjöskolan och Paradisskolan byggs om för att bättre utrymmen för högstadiet. Partiet menar att detta förslag skulle skapa en bättre blandning i skolgrupperna med såväl svenska barn som barn till invandrare, och därmed skulle segregationsproblematik bättre kunna motverkas. Kostnaden beräknas till 470 miljoner kronor.
Förslaget, menar de, uppnår de effekter som skolutredningen pekade på - nämligen minskad skolsegregation, men till en långt lägre kostnad. Skolutredningens fyra alternativa lösningar varierade i prislapp på mellan 470 miljoner och 700 miljoner.
– Sådana kostnadsnivåer klarar vi inte, det finns inte en chans. Nybro är redan i dag en av de mest belånade kommunerna i landet, så vi har långivarnas ögon på oss. Med tanke på att vi behöver satsa på äldreboende, skola och något slags blåljushus kommer vi att behöva göra prioriteringar. Det är en jättetuff utmaning, säger Christina Davidson.
Alliansen har dock inte en säkrad majoritet bakom sitt förslag. I kommunstyrelsen, och senare kommunfullmäktige, kommer socialdemokraterna att lägga fram ett eget skolförslag. Sverigedemokraterna har där en vågmästarroll.