Annons

Efter beskedet: ”Äntligen vet vi att det kommer ett beslut”

Regeringen är på väg att sätta ned foten i slutförvarsfrågan. Den 27 januari kommer ett beslut i frågan om det blir grönt ljus för slutförvarsanläggningen i Östhammar. Det välkomnas av Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S).
– Vi har väntat på en tidsplan länge, säger han.
Oskarshamn • Publicerad 8 december 2021
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ringde Oskarshamns kommunalråd Andras Erlandsson (S) innan hon lämnade beskedet att ett beslut i slutförvarsfrågan är på gång.Foto: TT, SKB

Klockan 14:45 på onsdagen lät klimat-och miljöminister Annika Strandhäll (S) meddela att regeringen är inne i slutfasen av den långa beslutsprocessen kring det använda kärnbränslet.

Redan innan presskonferensen ägde rum ringde Annika Strandhäll upp Andreas Erlandsson och meddelat honom vad hon skulle säga på presskonferensen. Och beskedet hon gav till Erlandsson och som hon sedan upprepade vid presskonferensen var att ett regeringsbeslut kommer den 27 januari.

Annons

Den 22 december har regeringen för avsikt att fatta beslut om anläggningen FRM för det låg- och mellanaktiva bränslet i Forsmark.

– Äntligen vet vi att det kommer ett beslut och att vi kommer kunna göra en tidsplan att arbeta efter, säger Andreas Erlandsson, som välkomnade Strandhälls samtal.

När hennes företrädare, Per Bolund, tidigare i höstas gav besked om att tillåta en utökning av mellanlaget Clab, hörde inte Bolund av sig.

”Jag välkomnar att vi nu kan ha en bra dialog med regeringen.”
Andreas Erlandsson (S), kommunalråd

– Jag välkomnar att vi nu kan ha en bra dialog med regeringen. Nu kom det ett tydligt besked och vi är glada att den nya regeringen förstår vilken stor fråga det här är för vår kommun, säger han.

Oskarshamns kommunalråd hänvisar till att även om regeringen skulle ge beskedet att man godkänner slutförvaret så kommer tillståndsprocessen att fortsätta. Beslutet kan också komma att överklagas.

– Jag är också ganska övertygad att miljöorganisationerna kommer överklaga, men den försening det kan leda till kan vi leva med. Frågan har hängt med sedan 1978 då vi godkände mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamns kommun, säger Erlandsson.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) under onsdagens pressträff.Foto: Lars Schröder/TT

När Per Bolund tidigare i höstas inte gav något besked i slutförvarsfrågan fick han mycket kritik. Annika Strandhäll hänvisade dock till att Bolund vid sin presskonferens sa att ett beslut skulle komma.

– Han sa då att ett beslut låg några månader bort och där är vi nu, sa Annika Strandhäll på presskonferensen.

Från andra politiska partier kom det positiva kommentarer under onsdagseftermiddagen. SD:s riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson välkomnade beskedet även om han tycker att det kom alldeles för sent.

– Det är bra att tidsplanen kommit, men den skulle ha kommit mycket tidigare. Alla expertmyndigheter har tillstyrkt SKB.s ansökan och regeringens saktfärdighet har skapat en osäkerhet för kärnkraftsindustrin och orsakat ökade kostnader för el vilket drabbat konsumenterna väldigt hårt, säger Bäckström Johansson.

Annons

Även Centerpartiet i Kalmar län anser att beslutet om slutförvar borde ha kommit för länge sedan.

– För oss har det varit självklart att regeringen ska fatta ett så snabbt beslut som möjligt och vi kan konstaterat att ansökan har legat redo för beslut under en lång tid. Äntligen tar regeringen nu sitt ansvar och går till beslut, nu fattas det bara ett godkännande av SKB:s ansökan för att samtidigt lyfta bort ett tungt ansvar från Oskarshamns kommun och Kalmar län, säger Stihna Johansson-Evertsson (C), distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län och riksdagskandidat.

Även från SKB som har ansvaret för kärnbränslet var man positiv till regeringens besked.

– De generationer som haft nytta av elproduktionen kan nu också ta ansvar för avfallet. Vi är redo att axla det stora ansvar som kommer med en sådan uppgift, säger SKB:s vd Johan Dasht och fortsätter:

– SKB får nu tydliga planeringsförutsättningar för Sveriges största miljöskyddsprojekt. Regeringsbesluten skulle innebära att både använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken får en slutlig, säker förvaring.

– Genom att ta slutligt ansvar för det svenska kärnavfallet bidrar SKB till att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation, säger Johan Dasht.

Fakta

Beslut i slutförvarsfrågan

Regeringsbesluten omfattar ett slutförvar för använt kärnbränsle på 500 meters djup i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. Dessa anläggningar behövs för att kapsla in och slutligt förvara bränslet avskilt från människor och miljö under årtusenden. I besluten ingår också ansökan om att bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Förvaret behöver byggas ut för att kunna omhänderta rivningsavfallet från de svenska reaktorer som tagits ur drift.

Källa:SKB

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons