Ilska i Grönskåra efter att järnvägsbron rivits
Bron byggdes för 107 år sedan. I början av 1960-talet lades järnvägstrafiken ner men befolkningen fortsatte att promenera över den för att slippa gå vid den hårt trafikerade vägen bredvid. Den omnämns även i guider för cykling.
För några år sedan stängdes bron dock av eftersom den var i dåligt skick. Samhällsföreningen har försökt få kommunen att renovera den, och kommunen avsatte till och med 50 000 kronor per år under några år, vilket höjdes till 150 000 för 2019. Inget har dock hänt. Men förra veckan kom ett mail från ÖSK till samhällsföreningens ordförande Carey Johansson att en nedmontering av bron skulle göras några dagar senare.
– Jag och många med mig blev väldigt förvånade och förbannade, vi har ju diskuterat en renovering. De kunde åtminstone komma hit och prata med oss, säger han.
Carey Johansson kontaktade kommunchef Anders Johansson som sa att han inte visste något om nedmonteringen. Till tidningen säger han att kommunen inte ens äger bron.
Varför avsattes pengar om ni inte ens äger den?
– Det var väl mer för att ortsbefolkningen tyckte den hade ett stort värde. Men ÖSK sa att det skulle bli dyrare än budget att renovera den så det blev inte av, svarar han.
Enligt Gunilla Palmgård, projektledare på ÖSK ägs bron "troligtvis" av Trafikverket och hon har kontaktat dem innan bron revs för att höra om de hade något emot det, vilket de inte hade. Och plötsligt revs bron alltså.
– Det hade ju varit bättre att ha en gångbro här, det är ju livsfarligt att gå på väg 125 bredvid bron, säger Jenny Jakobsson, en av många arga grönskårabor som reagerat på den plötsliga rivningen.
Nu gapar i stället ett stup rakt ner i Badebodaån. Vem som är ansvarig om det händer en olycka kan inte kommunchefen svara på men han uppger att risken inte är större nu än innan den revs.
Enligt Gunilla Palmgård väntar ÖSK nu på besked från politikerna i Högsby om vad som ska göras. En annan grönskårabo, Jörgen Israelsson har nämligen kontaktat ÖSK och erbjudit sig att på ideell väg bygga upp bron - om bara balkarna fraktas tillbaka.
Dessutom står ord mot ord; ÖSK hävdar att samhällsföreningen sagt att det är lika bra att riva bron om det blir för dyrt att laga den.
– Det har vi verkligen inte sagt. Vi kräver att få tillbaka bron, säger Carey Johansson.
Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) säger att brons öde ska tas upp vid ett möte med kommunledningen nu på tisdag. På fredagseftermiddagen uppgav även kommunchefen att man ser över möjligheten att någon förening tar över ansvaret för bron.