Vi vill ha Mona Sahlin som partiordförande!
Göran Perssons beslut att avgå ger en historisk möjlighet för socialdemokraterna att utse efterträdaren i ett mer öppet förfarande. Tidigare val av har ofta kringgärdats av stor dramatik som lett till snabba och mer eller mindre slutna processer.
Till vår glädje kan vi konstatera att valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén offentligt har efterlyst åsikter från vanliga medlemmar. Det är onekligen en spännande och viktig uppmaning som vi härmed tänker följa.
Vi som skriver har utländsk bakgrund. Vi lever våra liv i olika delar av Sverige och vi är djupt engagerade partimedlemmar som deltog aktivt i valrörelsen. Vi är i grunden mycket stolta över vårt socialdemokratiska parti, men också kritiska. Den stora frågan som vi och många andra söker svar på är självfallet varför partiet gjorde sitt sämsta valresultat sedan 1921. Frågan måste analyseras noggrant och inte förenklas genom att skylla på Göran Persson, en person som har stora kvalitéer och som har gjort stora insatser för vårt parti under lång tid. Analysen måste gå på djupet och svaren ge oss vägledning om vem som bör ta över.
Vi tror att valförlusten beror på en rad anledningar. Uppenbarligen upplevde exempelvis väljarna inte partiet som handlingskraftigt nog att bekämpa arbetslösheten. Trots högkonjunktur och vikande arbetslöshetssiffror vände väljarna oss ryggen. Vi tror också att många väljare upplevde partiet som lite trött och visionslöst. Var fanns exempelvis visionerna om en rättvisare värld eller konkretare, förbättrade villkor för dem som bor i städernas förorter?
I valrörelsen mötte vi också många som ville byta regering bara för maktväxlingens skull. Det är i och för sig ett märkligt sätt att resonera, men sanningen är att partiet underskattade kraften i det. Väljarna tyckte inte att vi kunde tänka nytt och modernisera. Vår känsla är också att många väljare, framför allt bland våra kärnväljare, inte uppfattade vårt parti som ett som bars fram av en mångfald av olika slags personligheter, vilket är viktigt i ett folkrörelseparti.
Mot bland annat detta som bakgrund tycker vi att det är viktigt att en ny partiordförande kan vara lagledare. Vi behöver någon som kan entusiasmera, få människor att växa och ha kraften att förnya partiets organisation och politik. Vi behöver en person som bejakar föryngring och nya krafter, men som också har lång erfarenhet. Den vi väljer på partikongressen i mars nästa år måste vara så politiskt prövad att han eller hon kan ta statsministeruppdraget efter valet år 2010.
Vi behöver vidare någon med stark förankring i partiet, men också bland viktiga väljargrupper som offentliganställda kvinnor, invandrare och ungdomar. Vi behöver en som förstår sig på det nya Sverige och som har känselspröten riktade mot omvärlden, mot nya värderingar och som känner av trenderna. Vi behöver en person som är färgstark, utåtriktad och som är van att kommunicera genom medierna.
Den som vi tycker bäst stämmer överens med önskemålen är Mona Sahlin. Vi kommer därför att till valberedningen nominera henne till uppdraget som ny partiordförande.
Vi har flera tillfällen haft möjlighet att träffa henne och vi tycker alla att hon har starka personliga sidor som är viktiga i partiledaruppdraget: varm och jordnära, karismatisk och retorisk, visionär och nytänkande.
Vi vill särskilt lyfta fram följande fördelar med Sahlin som partiordförande:
Hon är en av Sveriges mest kända och uppskattade politiker. När Sahlin har offentliga möten kommer massor av åhörare. Hennes popularitet visade sig också i valet då hon fick nästan 10 000 kryss, vilket är betydligt fler än andra statsråd. Mona Sahlin har dessutom sitt starkaste stöd bland väljargrupper som socialdemokratin behöver, som invandrare och yngre kvinnor.
Hon har bred erfarenhet och starkt utvecklad förmåga att tänka nytt. Mona Sahlin har sunnit i riksdagen sedan i början av 80-talet och har haft fyra olika ministerposter med bland annat framtidsfrågorna integration och miljö som inriktningar. Hon har därmed bredd i sitt kunnande och är en ytterst skicklig allmänpolitiker. Att hon dessutom har varit partisekreterare och suttit i partiets verkställande utskott under lång tid är också det till stor fördel. Hon har därmed god kännedom om partiets organisation och vet dess styrkor och svagheter. Sahlin kommer, trots sina åtskilliga erfarenheter, bara vara 50 år om hon väljs till ny partiledare.
Hon har goda ledarskapsegenskaper. Mona Sahlin lyssnar och kan tala så att vanliga människor förstår och känner sig bekräftade. Hon kan samtidigt vara bestämd när det krävs och har hanterat känsliga frågor som exempelvis Estoniakatastrofen på ett bra sätt. Mona Sahlin är demokratisk och har en förmåga att få sin omgivning att trivas och utvecklas. Hennes ledarskap är sannolikt format av Ingvar Carlssons erkänt öppna ledarstil.
Att på det här sättet lyfta fram en enskild person är inte vanligt i vårt parti, kanske rent av lite osvenskt. Vi kan föreställa oss att Sahlin får en lätt rodnad på kinderna av vår beskrivning. Men vi står för vartenda ord och är fast övertygade att hon är den partiordförande det socialdemokratiska partiet behöver.
Nasim Malik
Sebina Masinovic
Rana Jamil
Kareem Lone
Mashood-ul-Haq