Annons

Vi har nöjda medarbetare

”Målet framöver är att det på alla arbetsplatser i landstinget ska bedrivas förbättringsarbeten och att alla medarbetare ska ges utbildning i förbättringskunskap.”
Debatt • Publicerad 14 september 2011
Allt fler medarbetare i Kalmar läns landsting är nöjda med sin arbetsgivare, visar en ny enkätundersökning, enligt Yvonne Hagberg. Arkivfoto: Anders Johansson
Allt fler medarbetare i Kalmar läns landsting är nöjda med sin arbetsgivare, visar en ny enkätundersökning, enligt Yvonne Hagberg. Arkivfoto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Landstinget är länets största ­arbetsgivare. Vi har 5 900 tillsvidareanställda som arbetar­ på hundratals olika arbetsplatser­ ­spridda från norr till söder. Som ­politiskt ansvarig för personalfrågor­ vill jag att landstinget ska vara ett ­föredöme. Landstinget i Kalmar län ska erbjuda attraktiva arbetsvillkor och utvecklande arbetsplatser.

Hur trivs då medarbetarna med landstinget som arbetsgivare? ­Resultatet av en omfattande enkät­undersökning redovisas i?dag för landstingsstyrelsen. Totalt har ­81 procent av medarbetarna svarat, ­vilket är väldigt högt i sådana här sammanhang. Det visar att landstinget har engagerade medarbetare.

Annons

Svaren visar att medarbetarna­ ­anser att utvecklingen går åt rätt håll. Det hänger bland annat ­samman med att landstinget har landets ­högsta frisktal och lägsta­ sjuk­frånvaro. Resultaten visar att allt fler medarbetare trivs och är nöjda med sin arbetssituation. ­Resultaten ­ gäller framför allt sin egen arbetsplats.

Men även medarbetarnas syn på helhetsintrycket av landstinget som organisation förbättras. Allt fler ­tycker exempelvis att organisationen­ förbättras kontinuerligt och att det råder ett öppet klimat med högt i tak. Allt fler medarbetare uppger också att de är stolta att vara medarbetare i?landstinget och att det är roligt att gå till jobbet.

När det gäller medarbetarnas syn på sin närmaste chef ökar andelen som anser att ledningen är mottaglig­ för nya idéer och aktivt driver förbättringsarbeten. Att medarbetar­na svarar så är förmodligen ett resultat­ av landstingets kvalitetsarbete, Varje dag lite bättre, som tar sin utgångspunkt i?att tillvarata kraften hos alla. ­Målet framöver är att det på alla ­arbetsplatser i landstinget ska be­drivas ­­förbättringsarbeten och att alla medarbetare ska ges utbildning i?förbättringskunskap.

Där det krävs vidareutveckling ­gäller bland annat chefskapet. ­Cirka en tiondel är direkt miss­nöjda med sina chefer, vilket ­givetvis inte är ­tillfredställande. Landstinget­ ­­måste därför fortsätta arbeta med ­ledarskapsfrågan. Cheferna­ har en ­nyckelroll för landstingets ­fram­tida utveckling. En fortsatt satsning på chefsutveckling är mycket ­ange­läget. Enkäten visar också att vi som arbetsgivare måste bli ­bättre på att sprida goda exempel och ­fortsätta arbeta med stresshantering.

Medarbetarenkäten ska nu ­analyseras noggrant och handlingsplaner tas fram på enhets­nivå för att ytterligare öka trivseln och ­nöjd­heten bland medarbetarna. Alla medarbetare ska veta att den yttersta­ ledningen tar svaren på stort allvar.

Och även om mycket visar att ­medarbetarnas syn på sin arbetsgivare­ successivt förbättras är jag långt ifrån nöjd. Fortfarande­ är det många medarbetare som upplever negativ­ stress och känslan av otillräcklighet.

Som politiskt ansvarig för personal­politiken i landstinget är inte jag nöjd förrän alla medarbetare tycker att sin arbetsplats är attraktiv och ­utvecklande.

Yvonne Hagberg (S) om landstingets satsning på sin personal.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons