”Vetenskapen, inte ideologin, styr våra förslag”
Ni skriver: ”Att införa köttskatt och sockerskatt skulle också slå hårt mot både konsumenter och svenska bönder.” Vi anser att en köttskatt, kombinerad med subventioner på frukt och grönt, skulle styra konsumtionen mot hållbara och hälsosamma alternativ. EU-kommissionens vetenskapliga råd rekommenderar både kött- och sockerskatt.
Livsmedelsverkets nya studie visar att svenska småbarn äter för mycket kött och för lite grönsaker. 50 procent av 1,5-åringarna och 65 procent av fyraåringarna överskrider vuxnas rekommenderade maxgräns på 350 gram rött kött och charkuterier per vecka. Eftersom högt köttintag kopplas till ökad risk för tarmcancer skulle en köttskatt främja hälsosammare matvanor hos barn och minska ett otroligt framtida lidande.
Vidare påstår ni: ”Hållbart Matsystems krav om att avskaffa EU-stödet till animalieproduktion skulle driva svenska bönder i konkurs, vilket tvingar oss att importera livsmedel.” Vårt förslag inkluderar omställningsstöd till djurbönder för att övergå till växtbaserad produktion, liknande Nederländernas satsning på 700 miljoner euro. Detta skulle stärka svensk jordbruks konkurrenskraft och minska beroendet av import, samtidigt som det främjar hälsosammare matvanor hos befolkningen.
Att öka produktionen av växtbaserade proteiner och minska animalieindustrin är avgörande för att minska växthusgasutsläppen och stärka Sveriges självförsörjningsförmåga. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Genom att omfördela subventioner från animalieproduktion till växtbaserade grödor kan vi göra den nyttiga och klimatsmarta tallriken billigare för konsumenterna.
Vi delar er oro över Sveriges självförsörjning. Just därför föreslår vi att fokusera på inhemsk produktion av baljväxter, ställa om det offentliga köket till växtbaserat och bygga upp strategiska lager av spannmål och baljväxter. Detta skulle minska vårt beroende av importerat kraftfoder och stärka vår livsmedelssäkerhet.
Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem