”Stoppa inskränkningen på skolskjuts”
Elever som valt en annan skola kommer att förlora rätten till skolskjuts om de inte uppfyllt avståndskravet till sin placeringsskola. Denna förändring slår hårt mot de familjer som främst bor utanför stadskärnan och som av olika skäl valt en annan skola än den som tilldelats.
Det skapar också regler som är väldigt svåra att förstå där det inte längre är avståndet till din valda skola som avgör om du får skolskjuts, utan vad avståndet hade varit till din placeringsskola.
”Vi är djupt kritiska till detta beslut. För oss är det en självklarhet att skolskjutsen ska kvarstå oavsett vilken skola familjerna valt. Beslutet är ett direkt angrepp på det fria skolvalet, som bygger på idén om att barn och familjer ska kunna välja den skola som bäst möter deras behov – utan att tvingas till beslut baserat på ekonomiska begränsningar.”Susanne Eliasson (M). vice ordförande, utbildningsnämnden
Vi är djupt kritiska till detta beslut. För oss är det en självklarhet att skolskjutsen ska kvarstå oavsett vilken skola familjerna valt. Beslutet är ett direkt angrepp på det fria skolvalet, som bygger på idén om att barn och familjer ska kunna välja den skola som bäst möter deras behov – utan att tvingas till beslut baserat på ekonomiska begränsningar. Valet ska inte vara en fråga om pengar
Det fria skolvalet borde vara en hörnsten i svensk skola. Det handlar om att ge alla barn, oavsett bakgrund, samma möjligheter att få en utbildning som är anpassad efter deras unika behov. Beslutet gör det betydligt svårare för många familjer att göra just detta. En familj berättade nyligen för oss om hur de flyttade ut från centrala Kalmar för att ge sina barn en trygg uppväxt nära naturen.
För familjen är det en självklarhet att låta barnen gå kvar på sin tidigare skola, där de känner sig trygga och får det stöd de behöver. Nu, med det nya beslutet, ställs familjen inför ett tufft val. Antingen tvingas de göra stora ekonomiska uppoffringar när barnens resor till skolan ska finansieras, eller så måste de byta skola. Något barnen absolut inte vill.
Är det rimligt att familjer ska behöva göra sådana val? Vi tycker inte det. När beslut om barns utbildning plötsligt handlar om pengar istället för vad som är bäst för barnen, då har något gått snett. En orimlig börda för familjerna
För en medelklassfamilj med tre barn innebär beslutet en kostnad på cirka 24 000 kronor per år, en avsevärd summa för de flesta familjer. Samtidigt är besparingen för kommunen liten i sammanhanget, endast 3,3 miljoner kronor årligen, i en budget på över 2 miljarder. Denna kortsiktiga besparing drabbar i första hand familjer som redan kämpar med sin ekonomi, vilket är djupt orättvist.
Att spara pengar på bekostnad av barns utbildning och trygghet är fel väg att gå. Istället borde vi arbeta för att stärka rätten till att fritt välja den skola som bäst lämpar barnen. En rättvisefråga – lika möjligheter för alla
Det här är inte bara en fråga om ekonomi, det handlar om rättvisa. Var familjer bor eller vilken inkomst de har ska inte avgöra möjligheterna att välja skola för sina barn. Genom att inskränka rätten till skolskjuts riskerar vi att skapa en skola där barn från välbärgade familjer kan välja fritt, medan de som inte har samma ekonomiska marginaler tvingas till kompromisser som kan påverka deras barns utveckling.
Kalmaralliansen kommer alltid att stå upp för rätten att fritt välja skola, och vi tror att Kalmarborna vill att den rätten ska gälla för alla – inte bara för de som har pengar att betala för skolskjuts. Det är dags att prioritera barnens framtid och inte stirra sig blind på små ekonomiska besparingar, som dessutom kan skapa större problem för både familjer och vår kommun på längre sikt.
Susanne Eliasson (M). vice ordförande, utbildningsnämnden
Lotta Wahlmino (L), ledamot i utbildningsnämnden
Fredrik Sjömar (KD), ledamot i utbildningsnämnden
Robert Norberg (M), ledamot i utbildningsnämnden