Annons

”Stadsnäten i Småland står inför ett vägval”

Bredband
Kommunala stadsnät och lokala fiberföreningar har stått för en stor andel av fiberutbyggnaden i Småland, men också i övriga Sverige.
Debatt • Publicerad 7 september 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I takt med fler uppkopplingar och vårt alltmer digitaliserade samhälle ställs också hårdare krav på leveranssäkerhet och motståndskraft mot både cyberangrepp och naturkrafter.”
”I takt med fler uppkopplingar och vårt alltmer digitaliserade samhälle ställs också hårdare krav på leveranssäkerhet och motståndskraft mot både cyberangrepp och naturkrafter.”Foto: Hannah Andersson

De är därmed en viktig anledning till vår internationellt sett framskjutna position på digitaliseringsområdet. Men framtiden för näten riskerar att se allt annat än ljus ut såvida inte nödvändiga investeringar och kompetens skjuts till. Smålands kommuner och stadsnät står nu inför ett viktigt vägskäl. Och det gäller att välja rätt.

Stadsnäten står i dag för cirka hälften av fiberuppkopplingarna på den svenska marknaden och är en avgörande faktor till att Sverige ligger i framkant vad gäller fibertäckning, inte bara i städerna utan också på landsbygden. Men nu går stadsnäten in i en ny fas i utvecklingen och har därför hamnat vid en brytpunkt.

Annons

Anslutningsintäkter från kunder och investeringsstöd från olika statliga program har varit kritiskt för verksamheterna. Detta minskar nu påtagligt när näten i många fall inte längre byggs ut i samma utsträckning. I takt med fler uppkopplingar och vårt alltmer digitaliserade samhälle ställs också hårdare krav på leveranssäkerhet och motståndskraft mot både cyberangrepp och naturkrafter.

Samtidigt kämpar kommunerna, som är ägare av stadsnäten, med en historiskt mycket utmanande situation. Det säkerhetspolitiska läget spelar också roll, vilket ställer krav på kommunerna att vidta åtgärder. Det handlar både om risken att främmande makt får kontroll över infrastrukturen och att kommunen förlorar rådigheten över näten.

För att kommunerna ska kunna hantera utmaningen och för att stadsnäten ska kunna vara fortsatt konkurrenskraftiga behövs för det första att det lokala engagemanget i stadsnätet säkerställs, även vid en försäljning. För det andra bör rådigheten över nätet behållas samtidigt som kommunen kan frigöra kapital genom en delvis försäljning. En extern partner måste ha ett långsiktigt engagemang.

För det tredje är det viktigt att stärka stadsnätet med affärskritisk kompetens inom exempelvis hållbarhet, affärsutveckling eller styrelsekompetens. För det fjärde bör kommunen leta en partner med rätt bakomliggande kapital. Om man till exempel tar in partners med företrädesvis pensionskapital finns ett naturligt långsiktigt perspektiv. En nordisk partner innebär också en trygghet utifrån säkerhetsaspekter.

Sveriges och Smålands stadsnätsbolag har gjort en fantastisk och viktig resa. Det behöver nu säkerställas att denna resa framgångsrikt fortsätter samtidigt som kapital kan frigöras till kommunernas övriga investeringsbehov.

Jonas Persson, VD för Nordity Fiber

Annons
Annons
Annons
Annons