Skärp satsningen på förebyggande hälsovård!
Landstinget i Kalmar län har som vision att skapa Hälsolänet. Det är en omfattande vision som berör landstingets alla verksamheter. Ett viktigt beslut i denna strävan är beslutet att prioritera det förebyggande arbetet för familjer och barn genom satsningen på familjecentraler tillsammans med länets kommuner.
Inom alliansen i landstinget har vi visionen att skapa en vård som är nära och tillgänglig och som sätter patienten i fokus inte systemet. Vi menar att det nu är dags att ta ett steg till för att stärka det förebyggande arbetet för familjer och barn som ett led för att närma oss denna vision. Vi vill skapa organisatoriska och strategiska förutsättningar för att detta ska kunna bli än mer framgångsrikt. Därför vill vi samla ansvaret för familjecentraler, barnhälsovård, mödrahälsovård och ungdomsmottagningar i en enhet för familjevård inom primärvården.
Den rödgröna majoriteten har så här långt förhållit sig passiv i frågan men det verkar som om man accepterat att mödrahälsovården knyts till sjukhusen istället så att den blir en del av kvinnoklinikerna. Så fungerar det redan i norra länet och snart kan det bli verklighet även i södra länsdelen. Vi i alliansen menar att det är fel väg in i framtiden och att inte ta vara på en möjlighet att stärka det förebyggande arbetet i Hälsolänet.
Som en följd av införandet av Hälsoval Kalmar kommer barnhälsovården samordnas i en länsgemensam enhet inom primärvården. Detta innebär förbättrade möjligheter till samordning och likvärdighet mellan länets olika delar. Detta stärker en välfungerande och i stora stycken förebyggande verksamhet för de mindre barnen.
I det förebyggande arbetet samarbetar barnhälsovården av naturliga skäl med mödrahälsovården, exempelvis genom föräldrautbildningen. Landstingsfullmäktige har uttalat ambitionen att inrätta familjecentraler i samverkan med var och en av länets kommuner. I och med att familjecentralerna blir fler så stärks helhetssynen på familjerna. Enligt Socialstyrelsens utvärdering har denna samverkan i familjecentraler stora fördelar. Den praktiska samverkan mellan barnhälsovård och mödrahälsovård kommer därmed att stärkas. Det finns risk att syftet motverkas om mödrahälsovården i hela länet inordnas under kvinnokliniken på sjukhusen.
Mödrahälsovårdens arbete är i väldigt hög grad förebyggande hälsovård, i form av ungdomsmottagningar, preventivmedelsrådgivning, graviditetskontroller och gynekologiska hälsokontroller. Nu finns chansen att satsa offensivt och verkligen ta utgångspunkt i den politiska prioriteringen av hälsoarbetet. Det vore att missa ett strategiskt tillfälle att inte pröva en framtidsinriktad och samlad familjevårdsenhet som kan stärka det förebyggande arbetet och ännu kraftfullare driva på frågan om utbyggnaden av familjecentraler. Självklart ska samma höga kompetens- och fortbildningskrav finnas på personal och ledning som idag.
Vi i Alliansen vill alltså pröva möjligheten att bilda en länsövergripande enhet för familjevård, som ska omfatta både mödrahälsovård och barnhälsovård och organisatoriskt ligga under primärvårdsförvaltningen. Låt oss se hur andra landsting har organiserat mödra- och barnhälsovården, exempelvis i Jämtland, där det finns en gemensam organisation, och utifrån detta utveckla en Kalmar läns-modell. Låt oss inte vara rädda att i Kalmar län vara föregångare i ett framgångsrikt folkhälsoarbete!
I alliansen arbetar vi för en framtid där vården är nära, tillgänglig och med patienten i centrum. En länsövergripande enhet för familjevård ligger i linje med vår vision om vården i Kalmar län.
Henrik Yngvesson (M) - Landstingsråd med oppositionsansvar för sjukhusvård.
Gudrun Brunegård (KD) - Landstingsråd med oppositionsansvar för primärvård.