Annons

”Regionmajoriteten duckar ansvar för svenskt försvar”

Region Kalmar län placerar pensionsmedel i fonder och aktier för att avkastningen långsiktigt ska bli så god som möjligt. För att kapitalet inte ska hamna inom olaglig och oetisk verksamhet har regionen riktlinjer som reglerar placeringarna.
Debatt • Publicerad fredag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Moderaterna anser att Region Kalmar län bör ta ställning för försvarsindustrin och placera kapital i svenska företag som varje dag arbetar med att stärka landets försvarsförmåga.”
”Moderaterna anser att Region Kalmar län bör ta ställning för försvarsindustrin och placera kapital i svenska företag som varje dag arbetar med att stärka landets försvarsförmåga.”Foto: Arkiv

Runt om i Sverige och Europa ändrar offentliga och offentligt kontrollerade aktörer (Region Östergötland, Nordiska investeringsbanken, Europeiska investeringsbanken med flera) nu sina riktlinjer för att kunna investera och placera pensionskapital i försvarsindustrin. Kriget i Ukraina har visat att friheten och demokratin måste försvaras med vapen, och om produktionen av vapen och försvarsmateriel ska öka så behövs det mer kapital.

Moderaterna vill att även Region Kalmar län ändrar sina riktlinjer så att regionen kan dra ytterligare ett strå till stacken för ökad beredskap och säkerhet. Regionmajoriteten (S, V, C) säger emellertid nej på tveksamma grunder.

Annons

Det förändrade säkerhetsläget i Sverige och hela världen ställer höga krav på att såväl Sveriges försvarsförmåga som inhemska vapenproduktion ska öka. Därför anser Moderaterna att Region Kalmar län bör ta ställning för försvarsindustrin och placera kapital i svenska företag som varje dag arbetar med att stärka landets försvarsförmåga. Det kan också bli en möjlighet för länets företag – här i länet finns till exempel SAAB Barracuda som tillverkar försvarsmateriel.

Men den rödgröna regionmajoriteten vill inte göra den här förändringen, trots att alla tre partier numer står bakom att Sverige stöttar Ukraina med vapen och stundtals tävlar om att lova mest pengar till Sveriges upprustning. Det luktar dubbelmoral. Man hävdar bland annat att investeringar i svensk försvarsindustri inte skulle vara förenliga med hållbarhetskraven i Agenda 2030. Märkligt, eftersom Agenda 2030 inte explicit förbjuder investeringar i vapenindustrin, och eftersom andra aktörer gör en annan tolkning (se exempel i inledningen). Regionmajoriteten påstår också att investeringar i svensk försvarsindustri skulle vara mer riskfyllda än investeringar i till exempel företag med kopplingar till kinesisk och statskontrollerad vindkraftsindustri. Det senare skulle idag kunna vara möjligt enligt regionens riktlinjer.

Det är dags att de styrande partierna S, V och C sväljer prestigen och säger ja till goda förslag från oppositionen. Vad kan vara mer hållbart på sikt än att investera i svensk beredskap och kampen för fred, frihet och demokrati i världen?

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen

Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Robin Hanzl (M), ledamot regionfullmäktige

Daniel Lindvall (M), ledamot regionfullmäktige

Bernhard Neuman (M), ledamot regionfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons