Annons

Regeringens misslyckande

”Vi Socialdemokrater argumenterar i Bryssel liksom i Sverige för att mer pengar ska gå till landsbygds-­utveckling, samtidigt som det arealbaserade direktstödet ska villkoras med att mottagaren genomför effektiva miljöåtgärder.”
Debatt • Publicerad 29 januari 2013
Den svenska regeringen, här representerad av landsbygdminister Eskil Erlandsson, är, hävdar debattören, på väg att misslyckas i förhandlingarna om att förändra inriktningen av EU:s jordbrukspolitik. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Den svenska regeringen, här representerad av landsbygdminister Eskil Erlandsson, är, hävdar debattören, på väg att misslyckas i förhandlingarna om att förändra inriktningen av EU:s jordbrukspolitik. Foto: Bertil Ericson/SCANPIXFoto: 

D står det nu alltmer klart i Bryssel att den svenska regeringen kommer att misslyckas med att åstadkomma något av värde i reformen av EU:s jordbrukspolitik. Det är dåliga nyheter för svensk landsbygd och svenska skattebetalare.

Under 2013 pågår en stor reform av EU:s gemensamma politik för jordbruket och landsbygdens utveckling. En reform som genomförs vart sjunde år i samband med att medlemsländerna och Europaparlamentet förhandlar fram en ny långtidsbudget. Nästa sådan budgetperiod inleds 2014 och kommer ligga till grund för EU-samarbetet fram till 2020.

Annons

När det gäller regeringens förhandlingstaktik för nästa långtidsbudget, och de relativa andelar som ska satsas på jordbruk och landsbygdsutveckling, så är det moderaterna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt som styr med järnhand.

Tyvärr står det nu helt klart att man gått in i dessa förhandlingar utan några egentliga prioriteringar, förutom en betydande nedskärning av budgeten. Detta har dramatiskt minskat Sveriges möjligheter att trycka på för en smartare budget och en modernare politik för landsbygden.

Denna oförmåga att försvara vad som är viktigt och skära i det som är oviktigt ser ut att leda till att man misslyckas med att anpassa jordbruks- och landsbygdspolitiken till framtidens utmaningar.

Det sannolika resultatet är i stället att reformarbetet nu fram­förallt kommer leda till två stora misslyckanden – att miljöpotentialen hos europeiskt jordbruk inte realiseras, samt att politiken för landsbygdens utveckling även fortsättningsvis blir eftersatt. Vi socialdemokrater anser att detta vore ett historiskt misslyckande.

Det finns försvarare av en konser­vativ jordbrukspolitik i många euro­peiska länder, och i alla europeiska partigrupperingar.

Möjligheterna att påverka är begränsade. Det är ett svårt förhandlingsläge som ställer krav på en hög ambitionsnivå och stor beslutsamhet från svenskt håll.

Men tyvärr uppvisar regeringen i detta läge en trött visionslöshet som torde göra många besvikna.

Vi Socialdemokrater argumenterar i Bryssel liksom i Sverige för att mer pengar ska gå till landsbygdsutveckling, samtidigt som det arealbaserade direktstödet ska villkoras med att mottagaren genomför effektiva miljöåtgärder.

En tydlig prioritering där vi vill dra ner på branschstödsliknande utbetalningar – till förmån för smarta investeringar i ett modernare jordbruk, en diversifierad och hållbar utveckling av landsbygden, och åtgärder som skapar miljö- och samhällsnytta.

Det borde också vara regeringens linje, för en sådan politik skulle gynna utvecklingen av svensk landsbygd och skapa större legitimitet för EU:s jordbrukspolitik.

Annons

Men tyvärr har de mindre regeringspartierna helt misslyckats med att driva regeringens politik i en sådan riktning.

Letar man efter vänner av svensk landsbygd så gör man klokt i att leta på andra ställen än i den moderatledda svenska regeringen.

Anna Hedh. EU-parlamentariker

Krister Örnfjäder, rikdagsledamot

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons