Annons

Palme var före sin tid

Den 1 mars 1986 minns jag tydligt trots att jag inte var särskilt gammal. Jag vaknade på lördagsmorgonen och gick ut i vardagsrummet för att se TV-programmet "Gomorron Sverige".
Debatt • Publicerad 28 februari 2011
Foto: 

I soffan satt mamma och pappa bedrövade och skärrade. Nyheten att statsminister Olof Palme hade mördats sent på fredagskvällen hade nått min familj och resten av det svenska folket.

Det är idag 25 år sedan. Årsdagen av mordet får mig alltid att vilja påminna om Olof Palmes politiska gärning och idéer. Olof Palme ansågs ofta vara före sin tid. Det gäller inte minst utbildningspolitiken.

Annons

"Okunnigheten är den säkraste garantin för fåtalets kontroll över samhället." Så sa Olof Palme på sitt omtalat uttrycksfulla sätt i den riksdagsdebatt som föregick beslutet om införandet av den allmänna grundskolan. Utbildning kan vara – och var länge – ett verktyg för att värna klassamhällets uppdelning av människor.

Vad Olof Palme argumenterade för var att utbildningen skulle användas i motsatt syfte – för att bryta ner klassklyftor och öka jämlikheten. "Skolan är nyckeln till att avskaffa klassamhället", som han uttryckt saken. Olof Palme var samtidigt noga med att betona att det inte räckte med en radikal skolpolitik. Jämlikhetens samhälle kan aldrig stiga som en fågel Fenix ur skolans värld. "Det måste alltid finnas samklang mellan skolreformerna och den omdaning som sker i samhället utanför skolans murar", menade han.

Som ung studentpolitiker engagerade sig Olof Palme starkt i studiesociala frågor, exempelvis i den sociala snedrekryteringen till universiteten. På 50-talet argumenterade han starkt för idén om att ge alla medborgare en lika start i livet. Detta var ett bärande tema som han senare kom att ägna sig åt som utbildningsminister i Tage Erlanders regering.

Nu 50 år senare ser vi resultatet av viktiga reformer initierade av flera socialdemokratiska regeringar. Olof Palme drev igenom den världsunika möjligheten till vuxenutbildning, en andra chans. Den högre utbildningen finns numera utbyggd i hela landet. Varje region och större stad i hela landet har en egen högskola och antalet utbildningsplatser har successivt ökat. Sverige har också ett generöst och internationellt sett unikt studiemedelssystem som bär Olof Palmes signatur.

Olof Palme hade också de små barnen i åtanke. Under hans regeringstid byggdes barnomsorgen ut kraftigt som ett sätt att få ut kvinnor på arbetsmarknaden. På samma sätt som utbygganden av "daghemmen" betraktades som en viktig jämställdhetsreform för kvinnorna såg Olof Palme daghemmen som en vision också för barnen. "För barn betyder daghem och lekskolor en bättre startchans i livet. Dessutom ser vi att samverkan med andra barn och pedagogisk verksamhet under kunnig ledning är mycket väsentligt för alla barns utveckling".

Utbildning och kunskap är den tveklöst bästa vägen ut ur utanförskap och möjlighet till att göra sociala och ekonomiska klassresor. Dagens kvalitetsbrister i den svenska skolan är ur det perspektivet en av socialdemokratins största utmaningar. Kan socialdemokratin arbeta fram ett attraktivt utbildningsprogram för hela befolkningen, som är tydligt kopplad till visionen om människans frigörelse, skulle det kunna slå undan benen på moderaternas ensidiga och fantasilösa skattesänkarpolitik. För mig är Olof Palme en viktig källa till inspiration när framtidens utbildningspolitik ska utformas.

Jonas Hellberg (S) - ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons