Annons

Okunskap leder till splittringar i samhället

”Ska vi uppmuntra beteenden som går hand i hand med ett splittrat samhälle eller ska vi i stället hjälpa människor med utländsk bakgrund att så snabbt som möjligt anpassa sig till det nya samhället för att i sin tur kunna skaffa sig ett bra liv?”
Debatt • Publicerad 11 juni 2013
Vid en stor manifestation för fred och frihet demonstrerar Svenska muslimer för fred och rättvisa, Kristna fredsrörelsen, Ibn Rushd, CSIV Sweden och Centrum för religionsdialog vid Stockholms stift tillsammans i Stockholm. Dagens debattör lyfter frågan om religionsfrihet men förklarar också att vi måste kunna ställa krav och visa vad vi förväntar oss från människor som tar sig hit.Foto: Marc Femenia
Vid en stor manifestation för fred och frihet demonstrerar Svenska muslimer för fred och rättvisa, Kristna fredsrörelsen, Ibn Rushd, CSIV Sweden och Centrum för religionsdialog vid Stockholms stift tillsammans i Stockholm. Dagens debattör lyfter frågan om religionsfrihet men förklarar också att vi måste kunna ställa krav och visa vad vi förväntar oss från människor som tar sig hit.Foto: Marc FemeniaFoto: 

För en vecka sedan vägrade jag skaka hand med min kvinnliga chef för att min religion inte tillåter det och några dagar senare fick jag 30 000 kronor i skadestånd.

Nej, det jag skrev stämmer givetvis inte. Men visst lät det tokigt? Tokigt är det också att händelsen faktiskt ägde rum, i Trollhättan.

Annons

Jag måste här fråga mig själv hur Trollhättans stad tänkte när de betalade ut skadeståndet. Ska vi uppmuntra beteenden som går hand i hand med ett splittrat samhälle eller ska vi istället hjälpa människor med utländsk bakgrund att så snabbt som möjligt anpassa sig till det nya samhället för att i sin tur kunna skaffa sig ett bra liv?

Istället för att betala skadestånd i en fråga som i grund och botten handlar om en bakåtsträvande person, så måste vi istället våga ställa krav på de nyanlända och inte acceptera något så bisarrt.

Jag kommer själv från en muslimsk familj och vet därför att ansikte, händer, armar, mun, hals och fötter ska tvättas innan bönestunden. Rör man någon från det motsatta könet så blir man ”oren” och måste tvätta dessa kroppsdelar igen innan man får be till sin gud. Då undrar jag om den här mannen hade tänkt be på jobbet, för att vanligtvis brukar det inte ta så långt tid innan man blir ”oren” då kontakt med någon från motsatta könet inte är enda sättet att bli det på.

Man kan även bli ”oren” vid ett toabesök, hade han kanske tänkt hålla sig resten av dagen? Nej, jag skulle inte tro det. Det mest bisarra här är att hela ritualen med tvätten inte tar mer än fem minuter och den här mannen valde att diskriminera sin chef för att spara sig dessa fem minuter och utöver det så får han 30 000 kronor som uppmuntran.

Med det sagt så betyder det inte att vi inte ska respektera andra människors kultur eller religion. Men om man utgår från Islam så skulle det inte varit hela världen om han skakade hand med den här kvinnan och det enda han hade behövt göra var att genomföra ritualen med tvätten igen för att sen kunna be.

Som jag sa, så måste vi kunna ställa krav och visa vad vi förväntar oss från människor som tar sig hit. Det är inte splittring vi vill ha, vi vill ha ett samhälle där alla parter förstår varandra och ett samhälle där kommunen inte går in och slänger pengar över en händelse för att man är så rädd för det man inte vet någonting om. Ja precis, slänger pengar över problemet, det är precis vad man gjorde i Trollhättan. Bara för att man är så rädd för att bli kallade för rasister, så gör man ännu ett fel bara för att komma undan rasiststämpeln.

Vi unga kristdemokrater slår vakt om den svenska religionsfriheten, men när det går över till en händelse som denna så måste vi också slå vakt om vad som är rätt och fel. Ta reda på lite mer om religionen, gör er bedömning av situationen och gör det som ni anser är rätt.

Nyckeln till en bra integration är ömsesidighet. Vi behöver fler lösningar, inte låsningar!

Borhan Bajati

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

”Vi måste kunna ställa krav och visa vad vi förväntar oss från människor som tar sig hit.”

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons