Annons

”Miljöpartiets politik är vare sig ekonomiskt eller miljömässigt hållbar”

Slutreplik i klimatdebatt. Tidigare inlägg 8, 15 och 16 maj.
I sann kommunistisk anda undflyr Miljöpartiet återigen min fråga om vem som ska betala för deras förslag om tvångssocialisering (reservatsbildande) av 30 procent utav den svenska produktiva skogsmarksarealen.
Debatt • Publicerad 18 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För att leda omställningen kan därför inte rätt ingredienser vara att göra Sverige fattigare genom att lägga ner produktionen.”
”För att leda omställningen kan därför inte rätt ingredienser vara att göra Sverige fattigare genom att lägga ner produktionen.”Foto: Håkan Rosenqvist

Inte med en enda stavelse bemöter man min fråga. Miljöpartiet saknar uppenbart svar om huruvida det är välfärden eller markägarna som ska betala detta enorma förstatligande.

Apropå tonläge och vilja att föra sansade samtal:

Annons

# Bara för någon vecka sedan så bjöd jag in miljörörelsen till en dialog om både möjligheterna och omöjligheterna på gräsrotsnivå just nu med bland annat artskydd och om hur man ser på framtidens skogsbruk. Miljöpartiet, Naturskyddsföreningen och de lokala fågelklubbarna var de första som tackade nej.

# För ett par månader sedan läste jag i tidningen att Greta Thunberg ansåg sig ”tala för döva öron”, varpå jag bjöd in till samtal under hennes protest utanför riksdagen. Över en timme väntade jag bara ett stenkast från protestanterna, men istället för att ta diskussionen så valde hon att sitta kvar och fortsätta blockera ingången till våra folkvaldas arbetsplats.

# Veckan efter blockeringen av riksdagen åkte Greta Thunberg till SAS stämma och ställde frågor, men i stället för att respektfullt lyssna på svaren valde hon att skratta högljutt.

# ”Återställ våtmarker” skrek en aktivist i örat på mig när jag passerade mynttorget på väg till Miljömålsberedningen. Samtidigt som aktivistgruppen, påhejade av Miljöpartiet, underkänner regeringens rekordmiljösatsningar på just fler våtmarker.

Ska vi istället tala klarspråk kring hållbarhet så är samtliga av de 17 globala målen i Agenda 2030 beroende av det första målet: Ingen fattigdom. För att leda omställningen kan därför inte rätt ingredienser vara att göra Sverige fattigare genom att lägga ner produktionen och därmed exportera utsläpp och miljöpåverkan.

I en orolig omvärld så duger det inte med 50 procentig livsmedelsförsörjning, det är heller inte hållbart att negligera skogsbrukets möjlighet att ersätta fossila material. Tvärtom så behöver vi öka vår livsmedelsberedskap både i EU som union och i Sverige som nation. EU behöver uppvärdera skogens möjlighet att ersätta fossila produkter.

Slutligen. Hot, hat och våld håller jag med om inte hör hemma i en demokrati. Det gör inte stöld heller. Precis som man behöver ha plånboken med sig i affären när man ska handla, så behöver man också som politiker ha finansieringen med sig innan man torgför politik som inbegriper inlösen av andras egendomar.

Carl-Wiktor Svensson (KD), ledamot i Sveriges Miljömålsberedning och EP-Kandidat.

Annons
Annons
Annons
Annons