Annons

”Mer pengar till färre – dåligt för länet”

Rikspolitik
Regeringen lovar att höja forsknings- och innovationsanslagen under de närmaste åren och det är bra. Men medan man lovar mer pengar totalt ska färre få ta del av dem. Och det hotar den regionala utvecklingen.
Debatt • Publicerad idag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi är stolta över Linnéuniversitetet som har växt och blivit en så stor och viktig aktör.”
”Vi är stolta över Linnéuniversitetet som har växt och blivit en så stor och viktig aktör.”Foto: Arkivbild

På presskonferensen när regeringen presenterade utdrag ur sin kommande budget sa Liberalernas partiledare Johan Pehrson att den ”bästa forskningen” ska prioriteras i tilldelningen av forskningsmedel. Det väcker en rad frågor. Vad är den ”bästa forskningen”? Vem ska avgöra det? Och bäst för vilken del av landet? Det låter som en centralisering av forskning som sätter den akademiska friheten effektivt ur spel.

Det talas om att ”spjutspetsforskning” och ”banbrytande teknik” - som ingenjörssverige kan ha nytta av - ska få merparten av pengarna. Den typen av forskning bedrivs endast på fem-sex platser i hela landet. Om man tar Johan Pehrson på orden betyder det att Kalmar län kommer få en mindre del av forskningsanslagen än vad man har idag. Ett potentiellt dråpslag för den forskning som bedrivs på Linnéuniversitet inom till exempel skog- och träteknik, välfärdens förutsättningar och vattnets betydelse.

Annons

Forskningsområden inte bara viktiga för Kalmar län, utan hela Sverige. För att inte tala om stödet till länets innovationskatalysatorer i form av science parks och inkubatorer som driver på den regionala och kommunala innovationsgraden inom näringslivet. Som hjälperentreprenörer att omsätta sin idé till verklig verksamhet och som hjälper små företag att växla upp och växa och bli större. Det är små och medelstora företag som bygger Sverige.

Ett starkt regionalt universitet och en god grogrund för innovativa idéer och företag är en förutsättning för ett livskraftigt Kalmar län. Även om den sittande regeringen lovar mer pengar till forskning och innovation lovar de också att de pengarna kommer tillfalla fem-sex platser i Sverige i större utsträckning. Det är en centralisering av kunskap som kan vara ett hot mot den fria forskningen och ett elitistiskt synsätt som exkluderar många innovationer som bubblar runt om hos entreprenörer och företag i landet.

Vi är stolta över Linnéuniversitetet som har växt och blivit en så stor och viktig aktör inom flera forskningsområden med direkt koppling till företag och verksamheter i hela Kalmar län. Vi vill att de ska ha chans att fortsätta på den inslagna banan. Sverige behöver en bred forskningsbas och en hög innovationsgrad i hela landet. Det är en naturlig del av ett hållbart och resilient samhälle.

Karin Helmersson (C), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Erik Ciardi (C), kommunalråd Kalmar kommun

Per Jonsson (C), ordförande Kalmar Science Park

Annons
Annons
Annons
Annons