Annons

”Låt staten göra en fördelningsmodell med utjämning av skatter till små turistkommuner”

Turism
När SVT frågar de styrande politikerna i Sveriges 30 mest besökta kommuner, sett utifrån antal gästnätter per invånare, säger hälften av politikerna i de 22 kommuner som svarat att de är positiva till någon form av turistskatt.
Debatt • Publicerad 27 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi tycker man ska vara försiktiga att beskatta turister då risken är stor att de väljer andra destinationer”, skriver Elisabet Angelin på företaget Tomas buss.
”Vi tycker man ska vara försiktiga att beskatta turister då risken är stor att de väljer andra destinationer”, skriver Elisabet Angelin på företaget Tomas buss.Foto: Mats Holmertz

Senaste veckorna har detta varit ett samtalsämne i media bland många turistkommuner, och även i Borgholms och Mörbylånga kommuner. Politiker har kommenterat och insändare har skrivits.

Bakgrunden är att i små kommuner med många gästnätter, och många dagsturister blir det högt tryck på hela samhällets infrastruktur på många ställen. Vatten och avlopp, sopor, städning av gator och torg, stränder och offentliga toaletter med mera. Dit hör Borgholm och Mörbylånga.

”Vi tror att dom flesta invånarna på Öland är ganska glada över att vi har turismen, vilken är en av de två stora näringarna på ön, förutom lantbruket.Vi har en samhällsservice som vi kanske inte skulle kunna ha om vi inte hade turismen. Och det är en viktig sak för att få folk att flytta hit och bosätta sig till exempel.”
Elisabet Angelin, Tomas Buss
Annons

Våra tankar kring en turistskatt generellt i Sverige är att ”någon” måste betala det extra slitage det medför på infrastruktur etcetera. men det skulle te sig märkligt att ha en vägbom och en kontrollant med pengabössa ståendes när turisten kommer över bron. (Ironi)

Detta kan inte administreras av kommunen. Detta måste staten sköta via fördelningsmodeller utifrån mängd av turister och ökade kostnader till följd av ökat slitagemed mera.

Vi tror att dom flesta invånarna på Öland är ganska glada över att vi har turismen, vilken är en av de två stora näringarna på ön, förutom lantbruket. Vi har en samhällsservice som vi kanske inte skulle kunna ha om vi inte hade turismen. Och det är en viktig sak för att få folk att flytta hit och bosätta sig till exempel.

Hur många affärer har vi inte, hur många uteställen har vi inte, hur många jobb skapar turismen både bakom kulisserna och framför? Hantverkare och byggföretag som bygger och underhåller cirka 12 000 st fritidshus på Öland till exempel. Hur många ungdomar har inte haft sitt första jobb inom besöksnäringen på Öland?

Turistskatt ger en signal på att man vill begränsa turismen! Till och med kanske skrämma bort turister. Självklart vill vi att man sprider ut sina semestrar och det gäller för besöksnäringen att hitta attraktiva perioder, där utbudet av aktiviteter och besöksanledningar, fördelar sig i första hand på för och eftersäsong. ”Hela Öland - Hela året”.

Om Borgholms och Mörbylånga kommuner inför en turistskatt kan det slå negativt tillbaka, att vi upplevs agera mot turism – när vi i själva verket bara vill bevara vår ö för att kunna erbjuda en hållbar turism för framtiden.

En typ av utjämning/omfördelning av beloppen som tas från olika skatter är bättre, som ökar i takt med att en stark turism på en liten kommun, att staten ger tillbaka på det viset. Visst, det är en politisk fråga, men med de underlag i statistik som finns på SCB och Tillväxtverket, borde man få fram några förslag på bra modeller om en omfördelning av skattemedel.

Ett konkret exempel är förutom att man räknar gästnätter, räknar antalet fordon/personer som arbetspendlar mellan Öland och fastlandet under november till mars och lägger på de som kommer över bron april - september. Det finns enkla digitala metoder för att göra detta. Där har vi en faktor som kan bilda underlag för hur många som besöker Öland.

I exempelvis Italien betalar vi 2 euro per gäst och natt när vi kommer med grupper till hotell. Men då är vi utländska gäster och får finna oss i det, vi tror inte att det går att införa turistskatt och att till exempel hotellet och alla andra boenden skulle be Svensson betala 25 kr extra i turistskatt. Vi tycker man ska vara försiktiga att beskatta turister då risken är stor att de väljer andra destinationer där besökare inte beskattas.

Lovisa Ortvall, Eksgården

Annons

Elisabet Angelin, Tomas Buss

Per Petersson, representant för den Gröna näringen samt Ninnis

Kroppkaksbod

Hans Gerremo, Camping-Öland.

Annons
Annons
Annons
Annons