Annons

”Låt decentralisering leda Sverige till energitrygghet”

Energipolitik
Sveriges energimarknad står vid ett vägskäl. Klimatutmaningar, säkerhetsrisker och ekonomisk osäkerhet kräver att vi omvärderar vårt sårbara energisystem. För ett resilient energisystem behövs decentraliserade energilösningar.
Debatt • Publicerad 8 november 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Enligt Pär Holmberg (IFN) medför kärnkraft det största behovet av snabba balanstjänster, något som ofta förbises när sol- och vindkraft får skulden för instabilitet.”
”Enligt Pär Holmberg (IFN) medför kärnkraft det största behovet av snabba balanstjänster, något som ofta förbises när sol- och vindkraft får skulden för instabilitet.”Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Regeringen, ni har prioriterat dessa områden i energi- och klimatplanen till 2030 – vi är redo att bredda perspektiven bortom kärnkraft. Regeringens fokus på minskade utsläpp, förnybar energi och stärkt energitrygghet visar på en vilja att möta framtida utmaningar. Förslaget om en nationell plan för energidigitalisering kan stödja en fossilfri omställning.

För 70 år sedan möjliggjorde 4 000 decentraliserade kraftverk den första vågen av elektrifiering. Nu måste vi lära av historien. Kärnkraftens begränsningar visar på behov av decentralisering. Energimyndigheten lyfter vikten av decentraliserade energislag för att hantera det ökade elbehovet, som beräknas nå 349 TWh år 2050.

”Genom att främja lokal energiproduktion och lagring enligt EU:s ramverk för energigemenskaper kan vi öka självförsörjningsgraden i landet. Smarta nät och batterilagring minskar sårbarheten för globala prisfluktuationer och externt beroende.”
David Sätterman, vd 1KOMMA5° Sverige
Annons

För att undvika flaskhalsar krävs investeringar i överföringsinfrastruktur, särskilt mellan norr och söder. Centraliserade lösningar som kärnkraft har historiskt balanserat produktionen, men deras stelhet försvårar anpassning till ny teknik, lokal lagring och medför risk för störningar vid snabbstopp.

Vid snabbstopp krävs omedelbara resurser för att återställa stabilitet, vilket ökar balanseringskostnaderna och utmanar balansmarknaden. Enligt Pär Holmberg (IFN) medför kärnkraft det största behovet av snabba balanstjänster, något som ofta förbises när sol- och vindkraft får skulden för instabilitet. Decentraliserade energilager erbjuder resiliens och stabilitet i både produktion och överföring, där riskerna sprids och elnätet blir mer flexibelt och motståndskraftigt.

Detta stabiliserar nätet oavsett energikälla och minskar beroendet av snabba, kostsamma balanstjänster. På sikt kan tekniker som små modulära reaktorer (SMR) bidra, men beprövade tekniker är avgörande för en snabb omställning.

Decentralisering för resiliens och energitrygghet

Regeringen har prioriterat fossilfri energi och uppmuntrar diversifiering av energikällor för att minska sårbarhet mot cyberattacker och kraftverksstörningar. För att möta dessa hot och stärka systemets resiliens, vilket stöds av REPowerEU-planen, behöver vi snarare sprida produktionen och minska beroendet av enskilda anläggningar. Solpaneler och batterilagring kan implementeras snabbare och är därmed avgörande för Parisavtalet. Renewable Energy Directive (RED) stödjer utvecklingen av detta genom energigemenskaper som driver lokal innovation och möjliggör snabbare användning av tekniker som batterilagring och smarta nät. Följer vi dessa ramar stärker vi både Sveriges energitrygghet och vår roll i den globala omställningen.

Decentraliserade system erbjuder även ekonomiska fördelar, medan prisgarantier och subventioner som föreslagits i kärnkraftsutredningen innebär risker för höga kostnader. I det svenska stamnätet uppgår transmissionsförluster vanligtvis till 2-3 procent av den transporterade energin. Decentralisering ger en flexibilitet och gör det möjligt för hushåll och företag att anpassa energiproduktionen efter lokala behov – en avgörande faktor för väderberoende förnybar energi. Dessutom är decentraliserad energiproduktion och lagring mer effektiv jämfört med subventioner till kärnkraft.

Genom att främja lokal energiproduktion och lagring enligt EU:s ramverk för energigemenskaper kan vi öka självförsörjningsgraden i landet. Smarta nät och batterilagring minskar sårbarheten för globala prisfluktuationer och externt beroende.

Sverige kan ta taktpinnen

Sverige har en unik möjlighet att omvandla energisystemet till något hållbart och resilient. Decentralisering är nödvändig för att säkra energitrygghet och klimatmål. Fler lokala producenter kan positionera landet som en global förebild. Tekniken och lösningarna finns – nu krävs politiskt ledarskap. Vi står redo att bidra med svensk innovationskraft.

David Sätterman, vd 1KOMMA5° Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons