Annons

Krafttag krävs i vården

Politiker och arbetsgivare måste agera. Under sommaren har det varit stor brist på sjuksköterskor i hela Sverige. Om situationen inte ska bli densamma nästa år måste ansvariga agera nu.
Debatt • Publicerad 7 oktober 2013
Bristen på sjuksköterskor, framför allt specialistsjuksköterskor, är ett hot mot patientsäkerheten. För att förhindra att situationen förvärras krävs att såväl landstingspolitiker och arbetsgivare nu tar problemen på allvar.Foto: Tore Meek
Bristen på sjuksköterskor, framför allt specialistsjuksköterskor, är ett hot mot patientsäkerheten. För att förhindra att situationen förvärras krävs att såväl landstingspolitiker och arbetsgivare nu tar problemen på allvar.Foto: Tore MeekFoto: 

Vårdförbundets uppföljning efter sommaren uppger 17 av 21 lokala avdelningar att det har varit en större eller allvarlig brist på sjuksköterskor. Sommaren 2013 har varit synnerligen besvärlig i hela landet och många av problemen följer med våra medlemmar under resten av året. Det är dags att arbetsgivare och politiker tar ansvar för en god och säker vård – året runt.

”En outhärdlig arbetsmiljö med allvarligt förhöjd belastning under arbetspassen, för många dubbelpass och extrapass, nya i yrket flyttas runt till nya avdelningar utan inskolning.” Så beskriver en av våra lokala avdelningar semesterperioden.

Annons

”Frustration, irritation och stress i arbetsgruppen. Dålig stämning och uppgivenhet. Orimliga scheman där man varit tvungen att arbeta i stort sett varje helg under fyra veckor.” Så låter vittnesmålen från en annan avdelning. Övertid är ett återkommande problem för många som redan innan sommaren är utarbetade. Tre exempel från olika håll i landet:

Skaraborgs sjukhus hade 20 000 övertidstimmar i juni, juli och augusti. Det är framför allt specialistsjuksköterskor på kirurgen, ortopeden och akuten, som har fått gå in och arbeta övertid.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala fick 330 sjuksköterskor flytta på sina semestrar för att klara bemanningen vilket kostade sjukhuset 4 miljoner kronor.

På Thoraxintensiven, Karolinska universitetssjukhuset Solna, har sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor arbetat mer än 3300 övertidstimmar vilket innebär upp till 150 timmar i övertid för enskilda specialistsjuksköterskor.

Medlemmarna beskriver att de känner sig som ”utförare” i stället för professionella yrkesutövare. Ingen tid finns för planering, reflektion, uppföljning och återhämtning.

Läget i förlossningsvården har varit ytterst ansträngt på grund av brist på barnmorskor. I bland annat Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Västerbotten, Södermanland och Uppsala har barnmorskor fått avbryta sin semester för att komma in och arbeta. På Skånes universitetssjukhus, SUS, har hälften så många barnmorskor fått klara av lika många förlossningar som vanligt och en barnmorska har i vissa fall fått springa mellan tre kvinnor i aktivt värkarbete samtidigt. Barnmorskor har larmat om den ohållbara situationen sedan i februari.

Sjukvården är den politiska fråga som människor i Sverige tycker är viktigast enligt en mätning som Novus genomförde i slutet av september. Det är hög tid att frågan om hälso- och sjukvårdens organisation flyttas uppåt på dagordningen och blir en valfråga 2014.

Vårdförbundet har några förslag till samtliga partiers program:

God och säker vård året runt. Människor i Sverige har rätt till en god och säker vård året runt. För att det ska bli verklighet måste vi säkerställa en god grundbemanning med rätt kunskap. Vårdens professioner har rätt till en god arbetsmiljö och hälsosamma arbetstider för att kunna göra ett professionellt arbete, utveckla vården och ha ett hållbart yrkesliv.

Ett bra löneläge och en god löneutveckling är en förutsättning för att rekrytera och behålla kompetent personal. Se rekrytering som en kontinuerlig process, istället för att låta övertid, bonusar och bemanningsföretag bli dyra sista minuten-lösningar.

Annons

Utbilda fler specialistsjuksköterskor. Bristen på specialistsjuksköterskor är ett faktum. Villkoren för den som utbildar sig måste förbättras för att göra utbildningen attraktiv. Vårdförbundet har ett konkret förslag på en akademisk specialisttjänstgöring (AST). Komplettera den med en god löneutveckling för den som utbildar sig och vården kommer långsiktigt tillföras oumbärlig kunskap.

Det parti som kan ge en trovärdig och sund bild av framtidens vård har 110 000 röster att vinna av medlemmar i Vårdförbundet. För att inte tala om hur många röster som finns att få bland patienter och närstående.

Michelle Dobos Sandell, avdelningsordförande Kalmar län Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons