Annons

”Kalmar ska vara tillgängligt”

Kommunpolitik i Kalmar
Det handlar om att ta bort fysiska hinder för människor, men även om att säga nej till nedsättande attityder. Det finns många problem i vårt samhälle som försvårar för människor med någon form av funktionsvariation. Det kan handla om höga gatstenar men även nedsättande fördomar.
Debatt • Publicerad 28 september 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I en stadskärna med anor från 1600-talet är det ofrånkomligt med vissa begränsningar. Under de senaste åren har flera entréer på Kvarnholmen byggts om, men mer kan göras.”
”I en stadskärna med anor från 1600-talet är det ofrånkomligt med vissa begränsningar. Under de senaste åren har flera entréer på Kvarnholmen byggts om, men mer kan göras.”Foto: Anders Johansson

Det här kan vi aldrig acceptera. För oss socialdemokrater är alla människors lika värde helt grundläggande och kärnan i vår ideologi.

Kalmar ska vara en kommun där alla människor kan ta sig till sig evenemang, besöka restauranger och butiker. Tillgänglighetsstämpeln som tagits fram i samarbete med tillgänglighetsrådet och Antidiskrimineringsbyrån Sydost visar tydligt vid entrén vilken grad av tillgänglighet som har uppnåtts.

Annons

När det gäller tillgängligheten i kommunens lokaler görs varje år investeringar för att förbättra tillgängligheten. I en stadskärna med anor från 1600-talet är det ofrånkomligt med vissa begränsningar. Under de senaste åren har flera entréer på Kvarnholmen byggts om, men mer kan göras.

För att göra Kvarnholmen till en mer inkluderande plats genomförs tillgänglighetsvandringar med representanter från funktionsrättsrörelsen. Där studeras bland annat uteserveringar, entréer och trottoarpratarnas placering.

Kultur och fritid och socialförvaltningen samarbetar för att erbjuda fritidsaktiviteter för personer med funktionsvariation. Det handlar inte minst om att nå ut med information på ett tydligt sätt. Kompiskortet är en möjlighet att ta med en kompis på aktiviteter inom kultur och idrott. Personal inom kultur- och fritidsförvaltningen har utbildats för att öka kunskapen om olika funktionsvariationer, lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik.

Socialförvaltningen är i uppstarten av en ny träffpunkt för målgruppen inom LSS för att bryta social isolering och stärka möjligheten till sysselsättning. En sommarstad som Kalmar kräver tillgängliga badplatser. Långviken, Kattrumpan och Koudden är anpassade med ramp ner i vattnet och tillgängliga toaletter. Grusvägar och trätrall underlättar också för att komma fram.

Kalmar slott är till stor del är tillgängligt för rullstolsburna och guidade turer ges på teckenspråk. Skärgårdsparken invigdes i juni. I utvecklingsarbetet har tillgänglighet varit i fokus. Det ska vara möjligt att ta del av omgivningarna både till fots och på hjul. En slinga genom olika naturkaraktärer, paviljonger och grillplatser kan nu nås med rullstol i omgivningarna nära Naturens hus. Även 2023 års tillgänglighetspris gick i friluftslivets tecken.

Det har gjorts mycket för att skapa en tillgänglig kommun. Vi ska inte låta oss luras och tro att vi gjort allt, mer behöver göras i Kalmar och i Sverige, inte minst med fördomar. Kanske är det just här, hos oss själva, som det är som svårast att förändra. Men bara det att tillgänglighetsfrågorna lyfts fram och diskuteras på ett helt annat sätt än för bara några år sedan bådar gott inför framtiden.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande i Tillgänglighetsrådet

Annons
Annons
Annons
Annons