Annons

Kalmar kan bygga mer

”Bostadsbristen berör alla. Kommuner med bostadsbrist kommer få svårt att behålla unga och barn­familjer samt finna företag som vill etablera sig.”
Debatt • Publicerad 22 januari 2013
Foto: Anders Johansson

Kalmar är en vacker stad, enkel att leva i, nära till natur, tillräckligt stor för att erbjuda invånarna ett attraktivt utbud av nöje, kultur, sport, handel med mera. Ändå kan inte så många fler flytta hit, det finns inte tillräckligt med bostäder.

Kalmar är inte unikt, bostadsbristen i Sveriges kommuner är tilltagande. Bristen på bostäder innebär ett stort hot mot vår tillväxt både på kort och på lång sikt.

Annons

Men om behovet är så stort, varför byggs så lite? Höga produktionskostnader och brist på detaljplanelagd mark i attraktiva lägen anges som hinder. Kanske skulle fler detaljplaner och fler projekt förverkligas om vi litade lite mer på varandra och sam­arbetade bättre.

Byggkravsutredningen, som överlämnades till regeringen i december, föreslår att kommunernas möjlighet att ställa skärpta krav utöver lagkrav tas bort. På så vis tror man att byggkostnaderna kommer att minska och byggandet ta fart. Kanske blir det fallet, säkert är i alla fall att det kommer att underlätta för oss som projekterar bostäder att ha samma krav i hela landet.

Uppsala län har tagit ett spännande initiativ för att hantera sin akuta bostadsbrist. Genom ett samarbete mellan Länsstyrelsen och kommunerna i Uppsala län siktar man på 25?000 nya lägenheter inom fem år. Man har enats om ett program där allt ifrån samordning av bostadsplanering, planberedskap, kortare handläggningstider till infrastrukturfrågor ingår. Syftet är enkelt; att öka bostadsbyggande.

Är detta en möjlighet även för Kalmar? Bättre samarbete mellan myndigheter, fastighetsägare, entrepre­nörer och konsulter, för att hitta snabbare vägar framåt.

Här är våra förslag:

1. Bygg om och bygg till – utnyttja befintlig infrastruktur.

Se över det befintliga bostadsbeståndet i Kalmar och ta fram möjliga på-, till- och ombyggnationer för att skapa fler lägenheter, bygg bostäder på tak, i vindar, i suterrängvåningar, i uthyrningslokaler eller i utbyggnader utan att det behöver kräva detaljplaneändringar.

Kartlägg andra typer av fastigheter som kan byggas om till bostäder. Bygg om skolor, kontor eller vårdlokaler. Resultatet blir ofta en attraktiv boendemiljö och till en lägre produktions­kostnad

2. Uppmuntra och rabattera för ökad variation.

Styr markanvisningar för att gynna de bostadsföretag som vill bygga ungdomsbostäder, hyresbostäder, trygghetsbostäder eller har en annan attraktiv profil exempelvis miljöbyggnader.

Annons

Uppmuntra nya projektformer som byggemenskaper och kooperativa hyresrätter. Det öppnar för nya aktörer och skapar variation i utbudet samt bidrar till finansieringen, något som visat sig avgörande på marknader där det varit svårt att få igång projekt.

Tänk flexibelt runt markpriser. I?dag säljs kommunens mark till ett uppskattat marknadsvärde, ändå blir ofta bostäderna för dyra. Kommer verk­ligen alla faktorer med i värderingen: buller, tillgänglighet, markförhållanden, säkerhet? En mer flexibel prissättning kan bidra till realistiska bostadspriser och ökat bostadsbyggande.

3. Utnyttja attraktiva lägen.

Skapa nya byggrätter på stadens mest attraktiva platser, till exempel vid vattnet. En nyproducerad bostad är dyrare än befintliga men attraktiva lägen ökar betalningsviljan.

Attraktiva lägen bör även tilldelas hyresrättsbyggande företag, exempelvis genom tomträtter som rabatteras för att skapa ett varierande bostads­bestånd. Genom nybyggnation startas flyttkedjor som frigör billigare bo­städer.

4. Ta fram fler detaljplaner.

Nyttja konsulter till att ta fram detaljplaner som avlastning för kommunens handläggare. Detta används delvis i Kalmar, men fler konsulter skulle kunna ge än mer avlastning.

Underlätta för byggherrar att själva ta fram detaljplaner i enlighet med kommunens översiktsplan och genom att ta fram mindre styrda detaljplaner som lever längre.

Bostadsbristen berör alla. Kommuner med bostadsbrist kommer få svårt att behålla unga och barnfamiljer samt finna företag som vill etablera sig. Detta hindrar utveckling och hotar i längden välfärden.

Om Kalmar utnyttjar sina kvaliteter, startar samtal och samarbeten finns förutsättningar för att skapa goda och attraktiva bostäder och en stad med tillväxt – det gynnar oss alla!

Annons

Linda Camara, kontorschef i Kalmar Tengbom

Cecilia Holmström, segmentsansvarig bostäder, Tengbom

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons