Annons

”Höjningen av lönegolvet för arbetskraftsinvandring är företagarfientligt”

En regering som skulle vara företagsvänlig ställer nu till det ordentligt för företagen i många branscher. Lönegolvet vid arbetskraftsinvandring höjs med ytterligare fyra procent. Det är redan klart. Det är helt orimligt av flera anledningar kan jag som företagare konstatera.
Debatt • Publicerad 18 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stihna Johansson Evertsson, Företagare och Centerpartist.
Stihna Johansson Evertsson, Företagare och Centerpartist.Foto: Pressbild

Medianlönen under 2023 ökade till 35 600 kronor. Nuvarande regler är att 80 procent av medianlönen är regeringens lönegolv som då ökar från 27 360 kronor i månaden till 28 480 kronor. Men nu föreslår regeringen alltså att gå från 80 procent till 100 procent. Detta skulle i dagsläget alltså betyda 35 600 kronor. Det är en siffra som är långt över de kollektivavtals lägstalöner som gäller idag. Det finns alltså ingen bransch som ligger på den nivån. Vad innebär det i praktiken mer än att sittande högerregering är så extraordinärt tondöv att det skär sig i öronen?

Att det inte finns medarbetare till alla som verkligen behöver det idag, är inte okänt för oss företagare. Likadant är det inom den offentliga sektorn. Det som händer nu är att man tvingas tacka nej till uppdrag och har svårt att expandera sin verksamhet. Detta samtidigt som regeringen menar att vi behöver öka tillväxten och att vi ska vara ett framgångsrikt land. Det fungerar inte så! Vi är vana att springa fortare och arbeta effektivare, men någonstans går gränsen där fler medarbetare behövs. Det är inte bara för oss företagares skull, utan även för att våra medarbetare ska ha en rimlig arbetssituation och långsiktigt god hälsa.

Annons

Det är långt ifrån alltid ett alternativ att ta in någon av de personer som står långt ifrån arbetsmarknaden idag. Tro mig, samtal klockan fyra på natten för att vara ställföreträdande medmänniska, tårar och skrik för att man inte kan hantera sitt eget liv. Det är något som, man som arbetsgivare, inte kan ta ansvar för. Med det sagt finns det säkert bra medarbetare som inte arbetat på ett tag men de är inte så många som dom som står till arbetsmarknadens förfogande.

Glappet mellan nuvarande lönenivåer och det nya lönegolvet för arbetskraftsinvandring kommer givetvis att slå lite olika hårt i olika branscher. Hotell- och restaurang-branschen ligger inte så högt i löneläge så vi ligger givetvis inte bra till. Men vi vet också att det är lättare att få ut ett högre pris för ett rum eller en middag i Stockholm jämfört med i Torsås. Generellt sett är löneläget högre i Stockholm än i Högsby, så återigen blir glesbygden den största förloraren. I min bransch behövs inte utbildningar på högskola, som tar många år att skaffa sig, men i många branscher blir detta ett stort problem. Men enligt regeringens nuvarande politik så skickar vi hem dom med den kompetens vi behöver och kvar står företagaren utan fullgoda alternativ.

Vi företagare måste kunna rekrytera utifrån behov och kompetens, inte utifrån regeringens mycket dåliga politiska bedömningar. Den svenska modell för lönebildning som vi haft borde respekteras och inte fullständigt sättas ur spel.

Stihna Johansson Evertsson, Företagare och Centerpartist

Annons
Annons
Annons
Annons