Annons

"Funktionsmedicin förbättrar hälso- och sjukvården i Region Kalmar län”

Sjukvård
”I dag lider halva Sveriges befolkning av minst en kronisk sjukdom. Fem miljoner svenskar kämpar varje dag mot allt från magbesvär och högt blodtryck till reumatiska sjukdomar eller problem med sköldkörteln”
Debatt • Publicerad 8 februari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är dags att politiker, läkare och övriga beslutsfattare släpper prestigen och närmar sig funktionsmedicin och precisionshälsa med öppenhet och nyfikenhet.”
"Det är dags att politiker, läkare och övriga beslutsfattare släpper prestigen och närmar sig funktionsmedicin och precisionshälsa med öppenhet och nyfikenhet.”Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots att dessa sjukdomar står för över 80 procent av hälso- och sjukvårdens budget, fungerar inte sjukvården för alla patienter med folksjukdomar. Det dags att tänka om och nytt.

En lösning är att införa funktionsmedicin inom sjukvården i Region Kalmar län. Funktionsmedicin är en form av precisionshälsa, med fokus på att identifiera och åtgärda de underliggande orsakerna till individens sjukdom, snarare än att behandla symtomen. Skräddarsydda effektiva behandlingar och förebyggande åtgärder baseras på individuell kartläggning av genetik, biokemi, miljö och livsstil. Behandlingsplaner med fokus på livsstil, inklusive den senaste forskningen om tarmflora, kost och inflammation, kan förbättra prognosen för många kroniska sjukdomar och många gånger även reversera kroniska tillstånd med minskad läkemedelsanvändning som följd.

Peter Martin
Peter MartinFoto: Arkivbild
”Det är dags att vi som arbetar inom vården utbildas inom funktionsmedicin och inser dess potential. Våra politiker behöver skjuta till nödvändiga resurser för detta paradigmskifte och i grunden förbättra hälsa och välbefinnande för befolkningen.”
Peter Martin, leg läkare, med dr.
Annons

Enligt WHO är de huvudsakliga orsakerna till kroniska sjukdomar kända och om de eliminerades skulle minst 80 procent av all hjärt- och kärlsjukdom, stroke och typ 2-diabetes, och minst 40 procent av all cancer kunna förebyggas. Läkare bör därför förebygga sjukdomar, inte bara att behandla dem.

Men i dag lägger vi bara cirka tre procent av sjukvårdsbudgeten på prevention. Dessutom läggs ytterst få resurser på näringslära – cirka 12 timmar under läkarutbildning – trots att vi vet att kosten är en viktig orsak till människors hälsoproblem. Det är dags att vi som arbetar inom vården utbildas inom funktionsmedicin och inser dess potential. Våra politiker behöver skjuta till nödvändiga resurser för detta paradigmskifte och i grunden förbättra hälsa och välbefinnande för befolkningen.

För patienterna innebär detta att de kan få hjälp att åtgärda grundorsakerna till sina sjukdomar - inte bara få lindring av symtomen. Likt en GPS för sin hälsa kan funktionsmedicin visa vägen till en långsiktig hälsa och bättre livskvalitet.

Vi föreslår tre konkreta åtgärder för att accelerera paradigmskiftet vi redan är inne i:

1. Skapa en nationell strategi som fastslår riktlinjerna för hur funktionsmedicin ska implementeras och integreras i den nuvarande sjukvården.

2. Inkludera prevention och funktionsmedicin i läkarutbildningen. Vidareutbilda alla läkare som har patientkontakt i nutrition. Dietister skall förstås fortsätta sitt arbete med att ge råd om kost i linje med den snabba kunskapsutvecklingen, men utan ett högre kunnande hos läkarna haltar hela vårdsystemet och patienterna får undermåliga rekommendationer.

3. Finansiera forskningen om funktionsmedicin och annan precisionshälsa, så att vi snabbt kan få ökade kunskaper om dess effektivitet och möjligheter.

Vi har idag en stor hälso- och sjukvårdsbubbla som håller på att spricka. Vårdköerna är långa, läkare är överbelastade och en femtedel överväger att byta yrke. Det är brist på sjuksköterskor och vårdplatser. I en tid då sjukvården krisar och bördan av kroniska sjukdomar bara ökar, är det viktigare än någonsin att investera i förebyggande åtgärder.

Funktionsmedicin har redan bevisat sin effektivitet på världsledande sjukhus som Cleveland Clinic och utvecklingen av precisionshälsa drivs av både svenska och internationella institutioner som Stanford och UCLA. Agerar vi nu ges helt nya möjligheter till lösningar på våra hälsoproblem. Det är dags att politiker, läkare och övriga beslutsfattare släpper prestigen och närmar sig funktionsmedicin och precisionshälsa med öppenhet och nyfikenhet.

Peter Martin, leg läkare, med dr

Annons

Isis Amer-Wåhlin, leg läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, med dr

Eva Karlsson, leg läkare, specialist i onkologi och psykiatri, med dr

Kent T Nilsson, leg läkare, specialist i allmänmedicin

Linda Nilsson, leg läkare, specialist i allmänmedicin

Annons
Annons
Annons
Annons