Annons

”Frihet åt folket!”

Replik i debatt om arbetstider, tidigare inlägg 12 juni.
Företagarna argumenterar för att alla vill själva välja hur en hushållar med sin tid. Dygnet har som sagt bara 24 timmar. För Företagarna är det ett argument för att behålla ordningen att åtta timmar på dygnet inte tillhör alltför många av oss.
Debatt • Publicerad 18 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill ha rådighet över våra liv, kunna arbeta mer effektivt och ha mer tid över till vila och vad vi vill.”
”Vi vill ha rådighet över våra liv, kunna arbeta mer effektivt och ha mer tid över till vila och vad vi vill.”Foto: torbjšrn byman

Vänsterpartiet vill att alla ska stå fria att bestämma över mer av sin tid på dygnet. Vi vill ha rådighet över våra liv, kunna arbeta mer effektivt och ha mer tid över till vila och vad vi vill. Frihet.

Arbetsgivare har sedan Saltsjöbadsavtalet rätten att ”leda och fördela arbetet”. Företagare kan arbeta bäst de vill, men också bestämma över resterandes arbetstider. För lika många som kan flexa ut två timmar tidigt från kontoret står lika många människor och jobbar beordrad övertid på en fabrik ofrivilligt, jobbar tyst övertid som lärare, eller övertid som norm i vården, et cetera. Inte ens att gå ner i tid och få mindre lön är din egna rätt, det bestämmer arbetsgivaren.

Annons

Se debatten om arbetstidsförkortning lite som ett marshmallow-test. Antingen harvar du på med åtta timmars arbetsdag idag eller sänker arbetstiden med bibehållen lön och får ökad produktivitet och effektivitet imorgon.

Det är bara naturligt att aktörer som tillskriver sig en ideologi som premierar kortsiktig vinst har det lite svårare att välja. Vänsterpartiet däremot vet att efter varje tidigare arbetstidsförkortning blev var arbetare mer effektiv, fler kom i arbete, sjuktalen minskade, välståndet ökade, människor fick större rådighet över sina liv. Folk blev friare.

Företagarna hävdar vidare att det krävs ytterligare produktivitetsökningar för att vi ska kunna sänka arbetstiden med bibehållen lön. Vänsterpartiet vill dock påminna om att reallönerna frikopplades från produktionsökningarna på 70-talet och stod sedan nästan stilla tills in på 90-talet. Det är årtionden av innestående arbetstidsförkortning och löneutveckling arbetare inte fått se skymten av. Än.

Vänsterpartiet tycker alltjämt det är hög tid för kortare arbetstid.

Jonas Hansson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons