”Från betande kor till visenter – framtidens hållbara matsystem är växtbaserat”
Det är dags att erkänna att ingen form av köttproduktion är miljömässigt hållbar, något WWF borde vara medvetna om med tanke på deras arbete med miljö- och naturvårdsfrågor.
Debattörerna skriver att ”jordbruket är den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mångfald”. Mer precist är det animalieproduktionen som är huvudorsaken. 94 procent av däggdjurens biomassa utgörs av lantbruksdjur och människor; endast 6 procent är vilda däggdjur. Köttproduktionen, särskilt nötkött, kräver omfattande resurser som tränger undan vilda djur från sina habitat.
Att förespråka kött som ett hållbart val leder tanken fel. Istället för att lyfta fram betande kor bör vi fokusera på att återinföra vilda betande djur som visenter i det svenska ekosystemet.
WWF:s ”One Planet Plate” sätter en klimatbudget på max 0,5 kg koldioxidekvivalenter per måltid. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Detta gäller även ekologiskt kött, som släpper ut minst lika mycket växthusgaser som konventionellt kött.
Debattörerna påpekar att ”mat står för en fjärdedel av en individs klimatutsläpp” men missar att nötkreatur står för huvuddelen av Sveriges metanutsläpp, vilket förvärrar klimatförändringarna. Enligt FN:s miljöprogram UNEP kan en halvering av de globala metanutsläppen till 2030 minska den globala uppvärmningen med 0,3 grader till 2045.
Naturvårdsverkets rapport ”Hållbara konsumtionsmönster” visar att maten står för cirka 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige. En helt växtbaserad kost är nödvändig för att minska dessa utsläpp till så lite som 0,3 ton år 2050. Detta vore ett enormt steg mot att uppnå Sveriges klimatmål och skulle avsevärt bidra till den globala kampen mot klimatförändringarna.
Att fortsätta förespråka köttkonsumtion, även i mindre mängder, innebär att ignorera de enorma utmaningar vi står inför. WWF har en avgörande roll i omställningen till en hållbar matproduktion. Vi uppmanar organisationen att tydligt kommunicera att den enda hållbara vägen framåt är att välja växtbaserat—för klimatets, den biologiska mångfaldens och vår gemensamma framtids skull.
Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem