”Förvridna fakta i skogsdebatten”
Miljöbalken syftar till att främja en god miljö för nuvarande och kommande generationer och fastställer att naturen har ett skyddsvärde och att människan har ett ansvar att förvalta naturen väl.
Miljömålet levande skogar fortsätter att försämras och kommer inte att uppnås med de styrmedel som finns (Skogsstyrelsen utvärdering 2023). Allvarligast är att de små rester av gamla naturskogar med höga naturvärden som finns kvar huggs ner. Många arter kommer inte tillbaka även om nya skogar får bli gamla.
Den uttalade ambitionen att miljömålen och produktionsmålen ska vara likställda i skogsbruket är en myt. Miljömålen uppnås aldrig medan produktionsmålet alltid uppnås.
I C-W Svenssons beskrivning ”övertolkar svenska myndigheter EU:s direktiv och lagar”. Skogen är en ”lekstuga för aktivister”. Arter som har skyddsstatus ”får alltid gå före”. Svensson apostroferar att en miljöengagerad person – ”aktivist” - ”på bästa sändningstid i SVT” kallar planterade monokulturer av träd för ”virkesåkrar” och menar att växter har samma rätt som människor att existera.
Utifrån detta påstår Svensson att personens budskap är att ”allt behöver skyddas, tillika tvångssocialiseras”. Påståendena är helt absurda. Vi vet ingen inom miljörörelsen som uttalat att all skog ska skyddas eller tvångssocialiseras.
Av de 65 000 avverkningsanmälningar som lämnas in varje år överklagas en bråkdel till domstol. Ideella naturvårdare har i dessa fall utfört de inventeringar som borde ha gjorts av skogsägaren eller skogsstyrelsen innan eller i samband med avverkningsanmälan. Påståendet att denna grupp av människor styr i skogen saknar helt relevans.
Skogen är av starkt allmänintresse. Målsättningen ska vara ett hållbart skogsbruk där skogens alla ekosystemtjänster tas tillvara - virkesproduktion, biologisk mångfald, luft- och vattenrening, klimatreglering, kollagring, rekreation med mera. Ersättning ska utgå även för andra värden än virkesproduktion.
Ett skogsbruk med förutsättningar att nå dessa mål presenteras av Svenska kyrkans utredare (Kyrkan och skogen). Det föreslås att 20 procent skyddas för biologisk mångfald och klimat, 33 procent brukas naturnära och hyggesfritt och 47 procent brukas som anpassat trakthyggesbruk med förstärkt hänsyn, begränsad hyggesstorlek och uppfyllande av samtliga Skogsstyrelsens målbilder. Vi utgår från att miljömålsberedningen studerar förslaget.
Lars Engström, Stranda Naturskyddsförening
Aina Hagberg, Klimataktion Kalmar Län