Annons

”FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna”

FN-dagen
I höstas möttes världens regeringar i FN i New York för att diskutera det globala samarbetet och gemensamma utmaningar. En framtidsdeklaration med hela 58 punkter antogs. Samtidigt skördar krig och konflikter hundratusentals liv och effekterna av pandemin drabbar fortfarande de redan mest utsatta.
Debatt • 24 oktober 2024 09:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”FN är som mötesplats, normskapare och aktör en unik organisation men medlemsländerna sviker alltför ofta sina åtaganden och grundläggande FN-principer.”
”FN är som mötesplats, normskapare och aktör en unik organisation men medlemsländerna sviker alltför ofta sina åtaganden och grundläggande FN-principer.”Foto: Johan Nilsson/TT

FN är som mötesplats, normskapare och aktör en unik organisation men medlemsländerna sviker alltför ofta sina åtaganden och grundläggande FN-principer. En fjärdedel av FN-medlemmarna tar inte aktiv ställning mot Rysslands fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. FN har gett världen en hel katalog över mänskliga rättigheter men brotten mot den är många. Parisavtalet och Agenda 2030 är milstolpar men länderna gör inte tillräckligt för att säkra utsläppsminskningar, klimatanpassning och hållbar utveckling.

Säkerhetsrådet misslyckas att hantera även utvecklingen i Mellanöstern. Israel har rätt att försvara sig mot terrorattacker men civila måste skyddas av alla parter i konflikten. Israel måste också upphöra med angrepp på humanitära och fredsbevarande FN-insatser. Att Sverige och över hundra andra länder har uttalat stöd för FN:s mandat och FN-chefen Guterres som förklarats icke önskvärd av Israel är välkommet och nödvändigt. Att flera demokratier har ställt sig utanför initiativet är däremot oroande.

Annons

Antalet demokratier är det lägsta på femton år och en tredjedel av världens invånare lyder under regimer som är mer eller mindre auktoritära. Civilsamhällets organisationer motarbetas och minoriteters rättigheter, liksom jämställdheten, är på global tillbakagång. Det återspeglas i FN där auktoritära länder och allianser kräver ökat inflytande.

När FN-medlemmarna inte förmår att hantera gemensamma utmaningar påverkas världsorganisationens trovärdighet och legitimitet. Respekten för FN-stadgan och staters territorier måste återställas. Årets val av fredspristagare, japanska Nihon Hidankyo, påminner om att kärnvapen aldrig får användas och måste avskaffas helt. De internationella domstolarna, bland dem Internationella brottmålsdomstolen ICC, måste få stöd genom att fler länder ansluter sig och accepterar deras jurisdiktion fullt ut. Fler länder måste kandidera i val till FN-uppdrag – och alla regeringar bör redovisa hur de röstar.

Svenska FN-förbundet och dess föregångare har i snart hundra år främjat engagemang och kunskap om internationella frågor. Som bred rörelse för ett starkt FN upprepar vi vårt krav på ett effektivt och transparent FN som har Sveriges och andras politiska, ekonomiska och militära stöd.

I en osäker värld är FN även fortsättningsvis främjare av fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Med folkligt stöd för multilateralt samarbete kan även dagens utmaningar hanteras i världsorganisationen.

Jens Petersson, Generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Monica Johansson, ordförande i Oskarshamns FN-förening

Annons
Annons
Annons
Annons