Annons

”En avgörande höst för att höja lönerna i välfärden”

Lönepolitik
Möjligheten att göra lönekarriär i våra kommuner i Kalmar län är nästan obefintlig. Välutbildade akademiker i kvinnodominerade yrken är särskilt drabbade. Många av dem har inte mer än 20 procent högre lön när de slutar sitt arbetsliv jämfört med första jobbet efter examen, efter närmare 40 år i yrket.
Debatt • 31 oktober 2024 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När möjligheten till en bra löneutveckling är så otroligt små för välutbildade akademiker i välfärden blir resultatet att allt färre vill jobba där.”
”När möjligheten till en bra löneutveckling är så otroligt små för välutbildade akademiker i välfärden blir resultatet att allt färre vill jobba där.”Foto: isabell Höjman/TT

Om vi jämför med akademiker i privat sektor är löneutvecklingen under samma period ofta 2–3 gånger ingångslönen. Kommunerna betalar för dåligt och det påverkar kompetensförsörjningen negativt. Det slår hårt mot vårt län.

När möjligheten till en bra löneutveckling är så otroligt små för välutbildade akademiker i välfärden blir resultatet att allt färre vill jobba där. I grunden handlar det om ett strukturellt problem. Trots allt tal om jämställdhet är det fortfarande så att lönerna är lägre inom kvinnodominerade sektorer på arbetsmarknaden och de mest felavlönade är kvinnliga akademiker inom offentlig sektor.

”Det måste till rejäla lönelyft och tydliga kompetensförsörjningssatsningar i varje kommun och region. För att kunna attrahera nya och behålla befintliga akademiker behöver arbetsgivarna premiera kompetens och erfarenhet mer. Det är dags att ge felbetalda akademikerkvinnor ett rejält lönelyft. Den prioriteringen måste synas också i politikernas budgetarbete.”
Lina Maria Hildebrandt, ordförande Akademikerförbundet SSR Distrikt Kalmar.
Annons

Det är inte bara dåligt i sig utan är även förödande för välfärdens kvalitet och generellt för samhällets utveckling. De närmaste tio åren uppskattar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att det behöver rekryteras närmare en halv miljon nya medarbetare varav minst hälften är akademiker. Detta ska ske samtidigt som det redan är svårt att rekrytera och behålla personal i akademikeryrken.

Bara bland Akademikerförbundet SSR:s medlemmars yrken har personalomsättningen varit över 25 procent de senaste tio åren landets kommuner, inte bara ett år utan varje år slutar 25 procent av medarbetarna inom yrket. Så länge det bästa sättet att höja sin lön är att byta jobb kommer personalomsättningen att fortsätta rulla. Idag ger lång erfarenhet ofta bara några tusenlappar mer i lönekuvertet jämfört med den som är ny i yrket. Det är ohållbart.

Alla som börjar på ett nytt jobb kan känna igen sig i att det tar tid innan du är helt insatt i det nya jobbet och kan leverera på full fart. Alla som har rekryterat personal vet att detta är mycket tidskrävande. Hög personalomsättning kostar välfärden miljarder och dränerar välfärden på kompetens. Det leder till sämre service för medborgarna.

Hårdast drabbas svaga grupper i samhället, som är i störst behov av stöd och omsorg. Kompetenskrisen i offentlig sektor börjar bli akut. Sverige går in i helt avgörande löneförhandlingar nästa år. Lyckas inte kommuner och regioner som arbetsgivare erbjuda rätt löneökningar för alla felavlönade akademiker förstärks situation av akut brist på välutbildade och den stora personalomsättningen kommer att fortsätta.

Det måste till rejäla lönelyft och tydliga kompetensförsörjningssatsningar i varje kommun och region. För att kunna attrahera nya och behålla befintliga akademiker behöver arbetsgivarna premiera kompetens och erfarenhet mer. Det är dags att ge felbetalda akademikerkvinnor ett rejält lönelyft. Den prioriteringen måste synas också i politikernas budgetarbete.

Lösningen är inte särskilt komplicerad. I en tid med växande brist på arbetskraft ökar kraven på arbetsgivarna. Det som behövs för att kommunerna ska kunna rekrytera och behålla välutbildade medarbetare är högre löner med större lönespridning.

Politikerna i kommuner och regioner måste förstå sitt ansvar för att de ska bli de attraktiva arbetsgivare som välfärden förtjänar. Det är en viktig höst vi har framför sig. Och helt avgörande för vår välfärd här i Kalmar län.

Lina Maria Hildebrandt, ordförande Akademikerförbundet SSR Distrikt Kalmar

Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR

Annons
Annons
Annons
Annons