”Eldsjälarna som jobbar ideellt med kulturarv”
De har ofta stor kunskap om sitt område och fungerar som ovärderliga kunskapsbärare, särskilt inom ämnen som riskerar att falla i glömska. Om alla frivilliga och obetalda personer försvinner från museer, organisationer och föreningar som hanterar det svenska kulturarvet, riskerar vi en stor förlust av vår gemensamma historia och identitet. De frivilliga, ideella insatserna är ovärderliga.
Så vilket ansvar har då region Kalmar län? Det offentliga har ett tydligt ansvar att verka för kulturens överlevnad. Regionen, som har ett länsövergripande ansvar för kultur, behöver därför aktivt stötta kulturarvsinstitutionerna.
Det kan innebära att se över och bredda synen på vilka som ska få ta del av det ekonomiska stödet och att stimulera till samarbete med skolor och lokala företag. En start är att inventera vilka museer och föreningar som finns i regionen och peka ut dessa.
I dagsläget finns det kommuner som i regionens kulturplan lyfts fram genom ett kulturresmål (dit skolelever kan resa avgiftsfritt via KLT:s kulturresor) medan andra kommuner saknar det.
Men givetvis finns det något att utforska i alla länets kommuner. De besöksmål som idag inte uppfyller regionens kriterier för att utses till kulturresmål bör få stöd och uppmuntran i att nå dit. Vid besök hos de museer och föreningar som oftast är små, efterfrågas inte primärt ekonomiskt stöd utan istället en önskan om nätverk där erfarenheter och kunskaper kan utbytas och att därtill bli ett utpekat kulturresemål via regionen.
Genom att erbjuda utbildningar, säkerställa lokaler och skapa nätverk mellan institutioner, kan regionen hjälpa till att bevara kunskap och engagemang. Regionen kan också sätta ett värde på frivilligas insatser genom erkännande, uppskattning och stöd, vilket skulle kunna öka motivationen för framtida generationer att engagera sig.
Samarbete med lokala museer och föreningar: Att bygga ett nätverk mellan skolor och lokala kulturinstitutioner kan skapa långsiktiga program där skolor erbjuds återkommande tillfällen för besök och samarbeten. Regionen kan underlätta kontakten och skapa gemensamma pedagogiska projekt.
Pedagogiskt innehåll och resurser: Regionen kan stödja små museer i att utveckla utbildningsmaterial och aktiviteter som är anpassade för barn och unga. Genom utbildning och material för skolbesök kan museer och hembygdsföreningar erbjuda pedagogiska upplevelser som är anpassade till läroplanens mål.
En långsiktig och hållbar strategi är avgörande för att skydda det svenska kulturarvet och göra det tillgängligt för alla, oavsett var man bor i regionen. I slutändan är bevarandet av vårt kulturarv en samhällsinsats som gynnar oss alla. Om vi låter de frivilligas engagemang dö ut, förlorar vi en viktig del av vår kollektiva historia och identitet.
Robin Hanzl (M), ledamot regionfullmäktige
Carl Dahlin (M), oppositionsråd region Kalmar län