Annons

”Är högskolan redo för uppgiften?”

De kommande tre åren behöver industriföretag i Småland, på Öland och Gotland rekrytera 23 000 personer, varav 2 500 ingenjörer. Är högskolan redo för uppgiften?
Debatt • Publicerad 21 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bara inom industrin behöver företagen de kommande tre åren ny- eller ersättningsrekrytera 23 000 personer i Småland, på Öland och Gotland, varav 2 500 ingenjörer, där ingenjörer inom konstruktion är särskilt efterfrågade. Företagen efterfrågar också bland annat 1 300 säljare, 1 200 arbetsledare/chefer och 700 inköpare och för alla dessa yrken är kompetens inom hållbar produktion och automation särskilt efterfrågad.

Nyutexaminerade räcker inte till för att fylla gapet. För att ekvationen ska gå ihop behöver yrkesverksamma som har behov av att komplettera sin kompetens ha möjlighet att göra det. Arbetsgivare ansvarar för kompetensutveckling man behöver för sitt arbete, men anställda behöver också på eget initiativ kunna välja att utbilda sig.

Annons

Det finns ett mycket stort intresse hos yrkesverksamma för vidareutbildning, men ett stort hinder har för varit privatekonomin. Nu finns ett omställningsstudiestöd för yrkesverksamma som har förändrat förutsättningarna för vidareutbildning i grunden. I botten ligger ett avtal mellan de 26 fackförbunden inom PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Staten har skjutit till medel till det som tillsammans bildar den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Med omställningsstudiestöd kan man studera på heltid upp till ett år med upp till 80 procent av sin lön, eller deltid under flera år.

Det måste också finnas ett tillräckligt utbud av kurser att söka som till form och innehåll passar yrkesverksammas och arbetsmarknadens behov. I dag premieras program och campusförlagda utbildningar alltför hårt när resurser fördelas till lärosätena. Det lönar sig inte att utveckla och erbjuda kortare distanskurser som kan läsas på deltid – något som efterfrågas av yrkesverksamma. Fullt utbyggt uppskattas fler än 50 000 per år kunna ta del av stödet.

I dag är handläggningstiden för omställningsstudiestödet alldeles för lång. Regeringen behöver omgående ta ansvar för att CSN som utbetalande myndighet ges förutsättningar att ge de sökande besked innan kursstart. Lika viktigt är att det finns relevanta kurser att söka, i den form yrkesverksamma efterfrågar. Yrkeshögskolan är en stor tillgång i detta. Även högskolor och universitet måste kunna bära sitt ansvar för att det livslånga lärandet ska fungera i praktiken.

Peter Hellberg, ordförande PTK och Unionen

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer

Andreas Miller, ordförande Ledarna

Annons
Annons
Annons
Annons