Annons

”Använd den regionala kulturen”

Kalmar konstmuseum och Kalmar läns hemslöjdsförening har precis avslutat sitt konstkollo för barn och ungdomar i Nybro, Mönsterås och Emmaboda, något som Barometern förtjänstfullt rapporterat om.
Insändare • Publicerad 9 juli 2024 • Uppdaterad 10 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den kommun som vill se mer närvaro av och ha mer utbyte med den regionala kulturen har mycket att vinna på att utöka sitt anslag till projekt”, skriver Jan Dzedins, kulturchef i Emmaboda kommun.
”Den kommun som vill se mer närvaro av och ha mer utbyte med den regionala kulturen har mycket att vinna på att utöka sitt anslag till projekt”, skriver Jan Dzedins, kulturchef i Emmaboda kommun.Foto: Adam Wigren

Pedagoger och konstnärer har tillsammans med barnen letat former i naturen. De har lärt sig om naturens olika material och skulpterat, täljt, byggt och fantiserat med träklykor, barkbitar och annat stoff från naturen. Det har varit fantastiskt att se ungdomarnas kreativitet och vad de skapat. I Emmaboda genomför vi konstkollot som öppen lovaktivitet inom ramen för vårt dagläger kultursommar, där deltagarna får arbeta med konst, slöjd, filmproduktion och körsång. Hos oss är det fältsekreterarna i kommunen och Emmaboda pastorat som svarar för ledning av lägret. På så sätt får ungdomarna fler vuxenkontakter utöver det rena kulturskapandet. Insatsen är både social och kulturell.

I debatten om våra regionala kulturinstitutioner, deras kommunala hemvist och vad de gör glöms inte sällan bort det engagerade och professionella arbete de redan gör runtom i kommunerna i länet. Kulturens ekosystem består, förutom av det privata kulturlivet, av kommunala, regionala och statliga insatser. Vi behöver komma ihåg att de regionala kulturinstitutionernas syfte är att även ett mindre län som vårt ska kunna samla professionella resurser kring en konstart eller ett kulturarv, så att vi inte enbart står där med stora nationella institutioner och mindre kommunala verksamheter. Och självklart är det så att konstmuseet, länsmuseet, länsteatern eller länsmusiken behöver ett hus, en bas. Att börja omstrukturera i den kulturella infrastrukturen är känsligt; det tar tid att bygga upp och snabbt att riva ner. Allt handlar i slutändan om vilka resurser vi är beredda på att lägga på kulturen. Den kommun som vill se mer närvaro av och ha mer utbyte med den regionala kulturen har mycket att vinna på att utöka sitt anslag till projekt. Det motiveras inte minst av det fina arbete med ungdomarna som Kalmar konstmuseum och hemslöjden nyligen visat prov på i Emmaboda.

Jan Dzedins, kulturchef i Emmaboda kommun

Annons
Annons
Annons
Annons