Platsen som inte liknar något annat på jorden
Medelhavsblått kalkstensbrott
Södra Öland saknar långa sandstränder, men i stället finns det ett spektakulärt kalkstensbrott där man kan bada i medelhavsblått, men ganska kallt, vatten. Skylten ute vid vägen i Grönhögen talar om att man badar på egen risk, men där finns ändå toalett i området, som ligger granne med en högst verksam kalkstensindustri.
Mer vanliga stränder med fina bad finns bland annat i Bjärby, Stenåsa, Seby, Kleva, Mörbylånga, Sandvik och Gårdby hamn.
Bårby fick skydd av landborgen
På senare år har Sandby borg, den enda av Ölands fornborgar som ligger precis vid vattnet, kanske blivit mest omtalad. Främst för fynden från en brutal massaker någon gång på 500-talet. Eketorps borg är annars den mest kända, och uppbyggda, av fornborgarna på södra Öland, men där finns många fler. En är Bårby borg, som fick sitt naturliga värn av att ligga precis där landborgen, Ölands eget berg, reser sig brant upp från den bördiga Mörbylångadalen.
Triberga, Sandby, Träby och Lenstad är andra borgar i världsarvet.
Muren som kungen lät bygga
Stenmurarnas stenmur löper tvärs över södra Ölands udde, Karl X Gustavs mur, eller Stora muren. Den går bokstavligen från kust till kust och byggdes 1653 på order av tronföljaren Karl X Gustav. Syftet ska ha varit att stänga in dovhjortarna för att främja den kungliga jakten. Muren är 4 611 meter lång, 2 meter bred vid basen och 2 till 2,5 meter hög och byggd i kalksten.
Lägre stenmurar är annars ett av Ölands mest karakteristiska kännetecken. De är numera skyddade, och binder samman århundraden av historia.
Skottlandskänsla på södra Öland
Visste du att greenerna på Grönhögen Golf Links på södra Öland brukar jämföras med klassiska golfbanor i Skottland? Inte så konstigt kanske eftersom banarkitekten Pierre Fulke hämtade inspiration från St Andrews när banan byggdes 2002–2004.
Här bakas pizzan på 90 sekunder
Napoletanska pizzor som gräddas max 90 sekunder i den stora vedeldade ugnen. Det har blivit Stora Frö-gårdens vinnande recept när coronapandemin bromsade de vanliga bokningarna. "Varje pizza är unik", säger bagaren Tobias Croce och förklarar hur eldsvirveln i ugnen får upp temperaturen till 450 grader.
Det är tredje säsongen som innebandyprofilen Anders Bemervik driver vandrarhemmet i Stora Frö, men när Barometern-OT kommer på kort besök är det platschefen Jens Bergzén som sköter bokningarna.
"Det har blivit något bättre nu", säger han.
Vandrarhemmet i Stora Frö är anslutet till STF, precis som Ottenby vandrarhem i Ås, men även Alvargården i Kastlösa och erbjuder vandrarhemsboende.
Sweinus kyrka en av de äldsta
"Skapliga väggar", säger husbilsturisten Elis Bergstrand när han tillsammans med hustrun Ulla-Britt och goda vännerna Göran och Lena Hjertberg stiger in i Resmo kyrka. De kommer från Katrineholm och Eksjö och har tillbringat natten på närbelägna rastplatsen vid kvarnen norr om kyrkan.
Murarna är ungefär lika tjocka som på 1100-talet när kyrkan började få sin nuvarande form, men den första kyrkan började byggas redan i slutet av vikingatiden av stormannen Sweinu.
Öland har sammanlagt 35 kyrkor och 13 av dem finns inom världsarvet på södra Öland. De flesta av dem är från medeltiden och började byggas på 1100-talet.
Utsikt och fågelsång lockar besökare med husbilar
Grönhögen, Ventlinge, Sandvik, Stenåsa och Össby är några av orterna som erbjuder ställplatser för husbilar i världsarvet. En annan populär plats är kvarnbacken alldeles norr om Resmo kyrka. Där hittar Barfota Göran och Lena Hjertberg från Eksjö och Elis och Ulla-Britt Bergstrand från Katrineholm som ställt upp sig över natten. Utsikten över Mörbylångadalen är strålande och från den närbelägna Nunnedalen hörs näktergalarnas sång.
Fåglar och skådare till tusen
Vart man än vänder sig på Ölands södra udde ser man en eller flera fågelskådare, ofta med stora kikare över axeln. Området är naturreservat och innehåller både ängar, lundar och öppna sjömarker. Udden är en landets bästa fågellokaler, och när Barfota var på plats var citronärlan en av dagens rariteter. Den är en asiatisk fågel och ser ut ungefär som sädesärlan, fast gul.
Här ligger också Ottenby fågelstation där forskning och ringmärkning av fåglar har pågått sedan 1940-talet. Totalt 397 arter har setts vid stationen och runt 120 arter häckar i området.
Genom kikaren kan man också titta på sälarna som ligger och solar ute på stenarna.
Fyren vid öns ände
Högst i Sverige med sina 42 meter. Fyren Långe Jan på Ölands södra udde gör ingen besviken, och det är många som har gått de 197 trappstegen upp till toppen. Fyren byggdes av sten från det närbelägna medeltida kapellet i fiskeläget Kyrkhamn och tändes första gången 1785.
Runt fyren finns den lilla fyrvaktarbyn, naturum och restaurang. Intill ligger också Ottenby fågelstation.
I Degerhamns hamn finns den lilla museifyren Ingrunden, som har en lanternin från fyren Utgrunden. På östra sidan finns Segerstads fyr, där fyrvaktarbostaden har omvandlats till boende. Möjligheterna till fågelskådning är mycket goda.
Radbyar vände ladorna mot vägen
Näsby är den sydligaste radbyn på Öland och har sedan medeltiden varit en av de större. Karl X Gustafs bastanta mur går rakt genom byns södra ända och fortsätter sedan ut mot sjömarkerna.
Byn är mycket långsträckt och har både de karakteristiska stenladorna ut mot vägen, men också många "vanliga" hus.
En annan radby är Lilla Frö. Den ligger på västra sidan, på vägen mot Mörbylånga och är en av de bäst bevarade. Gårdarna ligger samlade i en lång rad med ladorna ut mot vägen och boningshusen inne på de kringbyggda gårdarna.
Massor av skön vandring i världsarvet
Att vandra på Alvaret är nästan som att ge sig ut i svenska fjällen, fast utan fjäll och berg förstås. Det öppna och karga landskapet bjuder på en unik natur och fauna som lockar många. Ett av de bästa sätten att uppleva världsarvet på södra Öland är att vandra i det och möjligheterna är många. Här finns nämligen över 140 km vandringsleder, en del kortare och en del längre, några av lederna hänger dessutom ihop och gör att vandringen kan bli extra lång om man vill.
Välj mellan Mörbylångaleden, Stora alvarleden, Örnkullen, Slingan Bårby källa, Gösslundaleden, Gösslunda – Tingstad flisor, Tingstad flisor – Penåsa, Millersten, Nunnedalen, Bergstigen, Ottenby vandringsleder, Eketorpsleden och Ekelundaleden. Lederna är lätta att hitta och enkla att följa tack vare Mörbylånga kommun, Länsstyrelsen och de lokala hembygdsföreningar som sköter lederna. I broschyren Vandra i ”Världsarvet södra Öland” som finns på turistbyråer, informationsställen och anläggningar i området finns information om alla leder.
Liten station för stora nostalgiker
Det säregna brutna taket signalerar på långt håll att här ligger Torngårds gamla järnvägsstation. Och bredvid huset finns en liten perrong och några tiotal meter järnvägsspår. Det är Föreningen Ölands Järnväg som har byggt upp en liten del av det som en gång var järnväg från Ottenby i söder upp till Böda i norr. Sammanlagt 53 stationer och hållplatser fanns det på sträckan, och från Torngård gick tågen norrut mot Mellby och Gräsgård.
Järnvägstrafiken på Öland startade 1906, men 55 år senare, 1961, lades all trafik ner. 2016 började Föreningen Ölands järnväg sitt arbete med att bygga upp Torngårds station.
Hamnar för fritidsbåtar och fiske
Mörbylånga, Degerhamn och Grönhögen är hamnar på västra sidan med varierad service för fritidsseglarna, medan Gräsgård på östra sidan är en renodlad fiskehamn. När Barometern-OT gjorde ett besök rådde ett stilla lugn, som bara bröts av Henning Jörgensens trimmer, när han gjorde fint inför sommaren. Då kan besökare också köpa en macka med nyfångad fisk i det lilla kaféet på hamnplan.
Norr om Gräsgårds hamn ligger fågelområdet Gammalsby sjömarker, ett av Europas värdefullaste fågelområden.
Modern design samsas med runsten
Ölands södra udde med fyren Långe Jan toppar listan över turistmål. Men södra Öland har mycket annat också. Capellagården i Vickleby skapades av kände formgivaren Carl malmsten 1960, och fyller alltså 60 år i år. Skolan har utbildning inom möbel- och inredningssnickeri, textil, keramik och trädgård, och örtagården är öppen dagligen.
Karlevistenen ligger precis på världsarvsgränsen och räknas som en av landets märkligaste runstenar, där den står mitt i åker ett längre stenkast från Kalmarsund. Stenen är rest efter dansk hövdingen Sibbe den vise, som begravdes på platsen runt år 1000.
Alvarets karga natur dominerar
Den lilla, men klargult lysande Ölandssolvändan är Ölands landskapsblomma, och växer bara här. Den vänder sina blommor mot solen under juni och trivs på alvaret.
Stora alvaret är den dominerande naturen och har genom århundraden använts som betesmark. Det är 37 kilometer långt och 15 kilometer brett, där kalkstenen ofta går i dagen eller är täckt med ett tunt jordlager.
Alvarets största sjö är Möckelmossen, och en bit bort i sydöst finns Triberga mosse.
Söderut ligger Penåsaskogen, med ödeby och rester av den gamla järnvägsbanken. En vandringsled norrut leder till Tingstad flisor.
Campingliv för långliggare
"Vi vill ha lugnet", säger oskarshamnaren Jan Woxö som svar på frågan varför han och hustrun Lena hamnade på Stenåsa camping på östra sidan. Att det är gott om plats mellan husvagnarna och tälten är en annan fördel så här i coronatider, precis som utsikten över de artrika sjömarkerna.
Andra campingar är Sandvik på västra sidan, tillsammans med Mörbylånga och Haga park, som har blivit vindsurfarnas paradis. Längst ner i sydöst i Ås finns Ottenby vandrarhem, som också erbjuder camping.
Vandra till Dröstorps ödeby
Dröstorps ödeby, ligger ute på alvaret i anslutning till den stora Dröstorpsmossen. Byn anlades i slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet och övergavs sedan under slutet av 1800-talet. Den siste som bodde i byn i slutet på 1800-talet var "Boman på Dröstorp", en före detta straffånge som enligt ryktet var boskapstjuv. Kvar finns i dag husgrunder, stenmurar och förhistoriska gravar i form av högar och stensättningar. Hit kommer du om du följer Dröstorpsleden.
En härlig runda på 6,5 kilometer blir det att vandra från Skarpa Alby förbi Dröstorps ödeby och vidare mot Ekelunda. Ta av norrut innan Ekelunda och gå tillbaka till Skarpa Alby. Det går även bra att utgå från Ekelunda där det finns parkeringsmöjlighet.
Gå på tur med islandshäst på Alvaret
Efter att ha bott utomlands i många år och arbetat som hästtränare i både Island och Tyskland vände Anni Olsson för två år sedan hem till Öland igen och landade till slut hemma i Norra Kvinneby på östra Öland igen. Här driver hon företaget Anni Christina Equestrian med ridskoleverksamhet, turridning, ridlekis och privatlektioner på islandshästar. Närheten till havet och det karga öländska Alvaret är något hon aldrig får nog av.
– Det är otroligt fint att rida ut på turridning på sjöängarna. Här finns inga störningsmoment när man rider, här är det mest kor och fåglar man får samsas med. Lugnet och harmonin gör att folk känner tillfredsställelse när de kommer hit, säger hon.
Sommarfika i världsarvet
Sommar och fika hör ihop! I södra Ölands världsarv finns många kaféer där man kan sitta utomhus och njuta av nybakat. Gårdby Kafé & Lanthandel på östra Öland är ett populärt utflyktsmål liksom Café Havtornsgården i Triberga lite längre söderut. Längre ned på sydöstra Öland finns Carlas café i Näsby där man kan mumsa på kanelbullar ett stenkast från kohagen. Café Söderbönor i Mörbylånga har också fika ute i trädgården. På Fågel blå på Ölands södra udde kan man njuta av fågellivet och även se sälar om man har tur när man fikar.
Yoga på södra Öland
Sommartid är det perfekt att flytta ut yogaträningen till gräsmattan, stranden eller varför inte på bryggan. Yogastudion Yoga & hälsa Öland erbjuder morgonyoga utomhus i trädgården på Carlas café i Näsby på södra Öland under veckorna 26-32.
Cykla i världsarvet
Fågelrundan, Mittlandsskogsleden, Stora blomsterrundan – det finns många fina rundor för den som vill cykla på södra Öland. Ölands turismorganisation har tagit fram en speciell världsarvsrunda som går via Mörbylånga, Lilla Frö, Stenåsa och Skärlöv. Rundan är 54 km lång. På cyklapaoland.se hittar du alla rutterna och en massa annan rolig information inför cykelturen.
Skattjakt i världsarvet
Ett spännande sätt att uppleva världsarvet på södra Öland är genom geocaching. Goecaching är som en modern skattjakt, fast utan karta. Här letar man efter gömda skatter, cacher, med hjälp av koordinater som laddas ner från internet som visar dig till platsen var skatten finns. På många platser runt om i hela världsarvet finns cacher utlagda. Ladda hem en app för geocaching till mobilen, att registrera ett konto är gratis och ge dig ut i naturen och leta!