Annons

Manal, 43, älskar att köra buss: ”Det är spännande och coolt”

Den 18 mars varje år firas bussförarens dag. En busschaufför som stormtrivs bakom ratten är Manal Al Asil, 43 år, i Oskarshamn.
– Den dag som jag blev klar med min utbildning gick en dröm i uppfyllelse.
Oskarshamn • Publicerad 18 mars 2023 • Uppdaterad 20 mars 2023
Att föra passagerare från en punkt till en annan på ett säkert sätt är ett drömyrke för Manal Al Asil. ”Att sitta bakom ratten på en stor buss är spännande och coolt.”
Att föra passagerare från en punkt till en annan på ett säkert sätt är ett drömyrke för Manal Al Asil. ”Att sitta bakom ratten på en stor buss är spännande och coolt.”Foto: Åsa A Cederbom

Manal Al Asil är syrisk medborgare men växte upp i Dubai där hennes pappa var bilmekaniker och mamman körskollärare.

– Så man kan säga att jag fick allt det här med bilar och bussar med modersmjölken. Redan som barn var min dröm att jobba som busschaufför, säger Manal Al Asil och skrattar.

Annons

Men det var först när hon kom till Sverige som möjligheten öppnade sig. Manal är utbildad sjuksköterska och jobbade först inom vården. Tanken var att hon skulle läsa in kurser på universitet, men utbildningen flyttades och Manal fick tänka om.

– Det blev för komplicerat och svårt så jag fick välja en annan väg och utbilda mig till busschaufför, berättar Manal Al Asil som inte har ångrat valet.

– Jag älskar verkligen mitt jobb. Jag kör fasta turer och det betyder att jag lär känna mina passagerare väl och de mig. Det är roligt. Men det bästa är nog känslan av att utföra ett betydelsefullt uppdrag. Vi bussförare vaknar före alla andra för att stå redo och köra barn till skolan och vuxna till sina jobb. Det brukar jag tänka på när jag sitter bakom ratten.

Manal Al Asil kör fasta turer i norra delen av Oskarshamns kommun, vilket innebär att hon är ett välkänt ansikte för bussresenärer i Fårbo, Figeholm, Misterhult och Mörtfors.
Manal Al Asil kör fasta turer i norra delen av Oskarshamns kommun, vilket innebär att hon är ett välkänt ansikte för bussresenärer i Fårbo, Figeholm, Misterhult och Mörtfors.Foto: Åsa A Cederbom
”Det bästa är nog känslan av att utföra ett betydelsefullt uppdrag. Vi bussförare vaknar före alla andra för att stå redo och köra barn till skolan och vuxna till sina jobb. Det brukar jag tänka på när jag sitter bakom ratten.”
Manal Al Asil, busschaufför i Oskarshamns kommun

Även Manals man Mohammad Abdulrahim jobbar som busschaufför. Paret utbildade sig samtidigt och jobbar idag på samma företag.

– Vi kämpade tillsammans med utbildningen och nu hjälps vi åt med alla sysslor hemma för att vardagen ska flyta på. Vi har tre döttrar tillsammans och de två yngsta bor fortfarande hemma, berättar hon.

Långa arbetsdagar och obekväma arbetstider hör nämligen till yrket, men det är inget stort problem anser Manal Al Asil. Däremot kan snön och halkan vara besvärligt på vintern.

– Med en stor buss kan man lätt halka av vägen om man inte är försiktig. Särskilt om det är branta backar. Då får man inte stressa upp sig över klockan utan komma ihåg att säkerheten alltid kommer i första hand.

När passet är klart ska bussen tankas med biogas och värmekabeln kopplas in.
När passet är klart ska bussen tankas med biogas och värmekabeln kopplas in.Foto: Åsa A Cederbom

Ibland råkar hon också ut för kränkande ord från passagerare där hon sitter bakom ratten.

– Men jag tar det lugnt och tänker att den här personen känner inte mig och har säkert en dålig dag. Mina stamresenärer tycker om mig och vet att jag är en bra förare.

Fakta

Manal Al Asil

Yrke: Busschaufför.

Ålder: 43 år.

Bor: Lägenhet i Oskarshamn.

Familj: Maken Mohammad Abdulrahim, 54, och döttrarna Maya, 21, Syria, 14, och Rayan, 10.

Bakgrund: Syrisk medborgare och uppvuxen i Dubai. Kom till Sverige 2015.

För att fira bussförarens dag bjuder Kalmar länstrafik sina anställda på tårta idag och på måndag. Att länets förare gör ett bra jobb visar sig bland annat i den kollektivtrafikbarometer som genomförs varje år. Med sina 84 procent nöjda resenärer hamnar KLT på delad första plats i hela landet och på andra plats var det gäller bemötandet från personalen.

Annons

– Jag tycker om min arbetsgivare, mina chefer lyfter oss förare och månar om oss, menar Manal Al Asil.

Bristen på bussförare är ett växande problem, både i länet och i landet i övrigt.

– Ja, vi behöver bli fler. Min förhoppning är att fler kvinnor vill utbilda sig i yrket. Jag har ett tiotal kvinnliga kollegor här i Oskarshamn men vi är i minoritet, säger Manal Al Asil.

I hennes familj har man gjort sitt bästa för att minska bristen i och med att även maken jobbar som busschaufför.

– Vi är väldigt tacksamma för att ha fått den här chansen och känner en stor stolthet och glädje över vårt yrke. Som ny i Sverige vill jag jobba och vara en viktig del av samhället. Det går inte att bara sitta och vänta på bidrag, landet behöver att vi som kommer hit utbildar oss och jobbar.

Här hittar du alla tidigare delar i serien:

Manal Al Asil ser gärna att det blir fler kvinnor vid bussdepån i Oskarshamn där företaget Flexbuss har sitt säte.
Manal Al Asil ser gärna att det blir fler kvinnor vid bussdepån i Oskarshamn där företaget Flexbuss har sitt säte.Foto: Åsa A Cederbom
Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons