Annons

Dubbelt så stor enhet för smittspårning räcker inte till

Smittspårningsenheten har dubblerats men samtidigt blir de positiva fallen allt fler.
– När vi är med på nationella möten hör vi att vi är duktiga i länet men samtidigt räcker vi inte till, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Kalmar län • Publicerad 4 december 2020
I slutet av augusti, då bilden är tagen, var smittspårningsenheten nio personer stor. Nu är de en bit över 20 personer som jobbar med smittspårning.
I slutet av augusti, då bilden är tagen, var smittspårningsenheten nio personer stor. Nu är de en bit över 20 personer som jobbar med smittspårning.Foto: Mats Holmertz

Det var i slutet av juni som Region Kalmar snabbt satte ihop en smittspårningsenhet efter regeringens krav på smittspårning. När Barometern besökte länets coronadetektiver i slutet av augusti var teamet nio personer stor. Vid det tillfället smittades färre än 30 länsbor i veckan. Det kan jämföras med över 650 personer vecka 48. Under hösten fick alla med ett positivt provsvar ett telefonsamtal från smittspårningsenheten.

”Vi har tagit fram väldigt mycket informationsmaterial till skolor och verksamheter hur man ska agera vid smitta på arbetsplatser och hur man kan göra en smittspårning.”
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Här saknas innehåll

Nu ser det annorlunda ut. Dels jobbar fler än 20 personer i smittspårningsenheten men man har ändå svårt att hinna med.

Annons

– Vi försöker hitta en så bra miniminivå som möjligt och göra så gott vi kan. Nu har vi gått över mer till digital information vid ett positivt provsvar där man själv kan ta till sig och läsa. Behöver man hjälp att kontakta sina närkontakter får man fylla att man vill ha kontakt med en smittspårare. Men de allra flesta får kontakta sina närkontakter själva. Det har de flesta gjort väldigt snabbt också, säger Lisa Labbé Sandelin.

Prioritet ett för smittspårningsenheten just nu är inom vård och omsorg.

– Det handlar om att kartlägga alla som kan vara utsatta för smitta, organisera provtagning och de kan även vara med på arbetsplatsträffar via länk där man kan gå igenom vilka som ska provtas och vilka skyddsrutiner ska finnas. Det är väldigt mycket arbete.

– Vi har tagit fram informationsmaterial till skolor och verksamheter hur man ska agera vid smitta på arbetsplatser och hur man kan göra en smittspårning.

Fyller smittspårningen fortfarande en funktion när så många blir sjuka?

– Det är jätteviktigt. Även om vi har en uttalad samhällsspridning jobbar vi med att hitta miniminivån. Oavsett hur mycket fall det är det viktigt att få ut informationen. ”Vem har du utsatt för smitta och vem ska du informera”?

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons